IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австралия ще продава уран на Индия

Австралия, която има едни от най-големите доказани уранови залежи в света, вече бе дала индикации през юли, че има вероятност за подобна сделка

11:58 | 15.08.07 г.
Автор - снимка
Създател
Австралия ще продава уран на Индия

Австралия даде зелена светлина за продажбата на уран на Индия, при условия че инспектори ще могат да проверяват дали той се ползва изключително и само за граждански цели, съобщи вестник The Australian.

Решението е взето преди часове на среща на Комитета за национална сигурност, посочва австралийският всекидневник.

Австралия, която има едни от най-големите доказани уранови залежи в света, вече бе дала индикации през юли, че има вероятност за подобна сделка, след като от края на миналата година има подписано споразумение между САЩ и Индия за сътрудничество в областта на ядрената енергетика за граждански цели.

По силата на това споразумение, което бе обявено още през юли 2005 г., се разрешава американският износ на ядрени горива и технологии към Индия за първи път от 30 години насам. Страната не е подписала Договора за неразпространение на ядрените оръжия, предложен от Ирландия през 1968 г. Подписа си под този документ са сложили над 180 държави в света, като сред малкото изключения от по-големите световни икономики е именно Индия.

Обявеният внос на ядрени горива притесни Пакистан – страна, която се смята за съюзник на Вашингтон във „войната срещу тероризма“, но също и за вечен противник на Индия. Пакистан също не е подписал Договора за неразпространение на ядрените оръжия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още