IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Над 8 хил. източноевропейци пристигат във Великобритания на ден

Много от пристигащите се възползват от евтините полети с нискотарифни превозвачи, за да потърсят предварително работа и настаняване

17:23 | 14.08.07 г.
Над 8 хил. източноевропейци пристигат във Великобритания на ден

Над 8 350 източноевропейци пристигат във Великобритания на ден, сочат официални данни на националното статистическо бюро, цитирани от Daily Mail. За 12 месеца, считано до юни тази година, около 3,05 млн. са се стекли в страната – това е увеличение от над 25% спрямо предходния период, коментира статията.

Правителството твърди, че много от пристигащите отиват на Острова, за да посетят роднини и приятели, като около 600 хил. души от бившия Източен блок са се преместили за постоянно във Великобритания след разширението на ЕС през май 2004 г. Няма обаче точни данни за това колко от посетителите реално се прибират у дома, се казва в статията.

В нея се посочва още предположение, че много от пристигащите, около половината от които от Полша, се възползват от евтините полети с нискотарифни превозвачи, за да потърсят предварително работа и настаняване във Великобритания, преди да се преместят за постоянно.

От България и Румъния, които се присъединиха към ЕС в началото на тази година, са пристигнали 210 хил., като около 117 хил. души от двете страни са пристигнали само от януари, когато получиха свободен достъп за посещения, пише Daily Mail.

Броят разрешителни за работа за румънци и българи е ограничен до 20 хил., припомня статията и уточнява, че министрите вече са започнали консултации дали да премахнат ограниченията следващата година.

Данните на статистическото бюро подсказват, че ако се премахнат ограниченията, десетки хиляди ще се преместят във Великобритания за постоянно, коментира изданието.

Бордът по туризъм VisitBritain обаче приветства данните. Според него туристите от Източна Европа имат голям принос към икономиката на страната, като само поляците са похарчили над 470 млн. паунда миналата година. Броят посетители от Полша вече е около 1,5 млн., което е повече от пристигащите от Австралия и Япония, взети заедно.

С постепенното намаляване на туристите от традиционните страни Източна Европа заема тяхното място, посочат експертите от VisitBritain.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:08 | 16.08.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още