IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Азиатските пазари падат при продължаващи притеснения за кредитните пазари

Финансовите акции бяха сред най-зле представилите се сектори на най-големия континент в света

10:06 | 14.08.07 г.
Азиатските пазари падат при продължаващи притеснения за кредитните пазари

Някои от пазарите в Азия се понижиха днес, след като стана ясно, че инвеститорите все още са притеснени от ефектите, които ипотечната криза в САЩ ще има върху американската и световната икономика. Несигурността на фондовите пазари накара някои инвеститори да ликвидират carry trade позиции, което, от своя страна, повиши стойността на йената спрямо всички 16 основни валути, търгувани на международните пазари.

Финансовите акции в Япония бяха сред най-зле представилите се сектори на най-големия континент в света.

Индексът Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific (MSCI), бенчмарк за пазарите в Азия, Австралия и Нова Зеландия, се понижи с 0,3 на сто до 148,89 пункта. За всяка една акция, която се повиши, почти две се понижиха. Само финансовият сектор в индекса се понижи с 1,1 на сто. Вчера бенчмаркът регистрира ръст.

Несигурността около проблемите с кредитите кара хората да се паникьосват“, коментира Пол Ксирадис от австралийския фонд Ausbil Dexia Ltd. в Сидни. От австралийския ипотечен кредитор Rams Home Loans Group Ltd. съобщиха тази сутрин, че „безпрецедентните промени“ в кредитните пазари може да намалят печалбите на компанията.

Пазарите в Австралия и Нова Зеландия регистрираха спадове днес. Индексът Kospi за южнокорейските книжа също се понижи с 1,7 на сто до 1 817 пункта. Пазарите в Пакистан, Шри Ланка, Тайланд, Индонезия, Индия и Сингапур също регистрираха спадове.

Акциите на компаниите от финансовия сектор бяха сред най-пострадалите активи на днешната борсова сесия. Книжата на най-голямата японска банка Mitsubishi UFJ се понижиха с 2,6 на сто до 1,13 млн. йени за ценна книга. Това ниво бе близо до най-ниската стойност на акциите от септември 2005 г. насам. National Australia Bank Ltd., най-големият кредитор в Австралия, понижи пазарната си капитализация днес с 1 на сто и книжата на банката се търгуваха за 38,34 австралийски долара.

За последния месец финансовия компонент на индекса MSCI - MSCI Asia-Pacific Financials губи цели 8,7 на сто, което го прави най-понижилия се компонент след този на енергийните акции.

Въпреки спада на финансовите акции в Япония бенчмаркът на борсата в Токио – Nikkei 225 се повиши с 0,27 на сто и затвори при нива от 16 844 пункта. Topix пък добави 0,3 на сто, или 4,82 пункта, и последно се котираше на 1 637 пункта.

Пазарите в Китай също отчетоха ръст днес. Бенчмаркът CSI 300 се повиши с 1,14 на сто (53 пункта) до 4 775 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още