IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Златото пада заради силата на долара, но остава добре подкрепено

17:40 | 13.08.07 г.
Автор - снимка
Създател
Златото пада заради силата на долара, но остава добре подкрепено
Златото спадна днес, а доларът нарасна, но металът е добре подкрепен от търсене на сигурни активи сред несигурността, която съпътства финансовите пазари.

Спот цената в 12 часа достигна 670.30/670.90 долара, което е намаление спрямо нивата на затваряне в петък в Ню Йорк от 672.30/672.90 долара за тройунция. Тогава беше достигнато и дъно от 658.10 долара, след което обаче последва растеж, дължащ се на действията на Федералния резерв, който инжектира свежи пари в банковата система.

Анализаторите очакват продължение на волатилността на пазара на ценните метали, тъй като финансовите пазари все още не са се стабилизирали, а това води до използването на златото в две направления, като източник на ликвидност и едновременно с това като сигурен актив.

Много фондове по света имат позиции в различни активи и най-вероятно ще използват златото при нови разпродажби, за да покриват загубите си в други активи.

Еврото спадна срещу долара при новината, че ЕЦБ ще интервенира за трети ден, за да осигури по-добра ликвидност в банковата система в еврозоната.

Действията на банката имат за цел да успокоят финансовите пазари, които в последните седмици бяха засегнати от проблемите на банките и фондовете, имащи висок дял на рискови позиции по американските ипотеки. Пазарите в момента са разтревожени, че евтините кредити, които помогнаха за световния икономически растеж, могат да изчезнат. През последната седмица обаче централни банки от Европа, Азия и Северна Америка инжектираха огромни суми на паричните пазари. Тенденцията продължи и днес, когато японската централна банка използва нови 5.1 милиарда долара. Развитието на кредитните пазари е основното нещо, което в момента следят дилърите.

През последните седмици се оформи тенденцията златото да бъде разпродавано, когато волатилността на пазарите се повишава. Поради нестабилността на пазарите на ценни книжа, валути и кредити, инвеститорите в момента избягват да заемат позиции при метала. Несигурността на финансовите пазари засега обаче не е провокирала масово изтичане на финанси от пазара на златото. Вероятната причина е, че металът е третиран като последна възможност за инвестиции.

Техническа картина
Close 673.00     High 677.00       Low 657.80

Септемврийските контракти на златото започнаха да се възстановяват. Първа съпротива е 671, което е 38% корекция на спада 692-657.80. Следваща и силна съпротива е 678.80, където се падат едновременно 62% корекция на същия спад, както и върхът от 8 август. В посока надолу подкрепа са нивата в зоната около 658, където на няколко пъти цената реагира. Основна подкрепа обаче остава дъното от 6 юли на 650.
 
 


Подкрепа

658.00

650.00

640.00

Съпротива

671.00

679.00

692.00



Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:40 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още