IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Американските пазари отварят на зелено след добри новини за потреблението

Kризата на фондовите борси може да е към своя край

17:42 | 13.08.07 г.
Американските пазари отварят на зелено след добри новини за потреблението
Американските пазари отвориха по-високо и днес след ръста си в петък. За първи път фондовите пазари в най-добре развитата в индустриално отношение страна показват признаци на „оздравяване“ от кризата.

Инвеститорите бяха обнадеждени от данните, че потреблението в страната изглежда остава високо въпреки проблемите в ипотечния и строителния сектор на страната. Данните на Министерството на търговията показаха, че продажбите на дребно в САЩ за месец юли са нараснали с 0,3 на сто спрямо тези през юни. Основните продажби, изключващи продажбите на автомобили поради по-волатилния им характер, бележат ръст от 0,4 на сто.

Това обнадежди инвеститорите и към момента основният индекс на борсата в Ню Йорк – Dow Jones Industrial Average, се котира с 0,47 на сто по-високо от стойността му в петък. Последно бенчмаркът беше 13 308 пункта.

Технологичния индекс Nasdaq бележи ръст от 0,66 на сто (16,71 пункта) и до момента е 2 562 пункта. Широкият S&P 500 се повиши с 0,61 на сто, или с 8,83 пункта до 1 462,47 пункта.

Повишението на американските книжа идва след като пазарите в Азия и Европа също нараснаха днес.

Добрите данни за потреблението в страната повишиха книжата на компании като Wal-Mart. Американската верига магазини увеличи пазарната си капитализация с 49 цента на акция до 46,56 долара за ценна книга.

Книжата на Goldman се повишиха, след като немската Deutsche Bank AG повиши рейтинга на акциите на американския инвестиционен посредник. От Goldman пък съобщиха, че ще инвестират 3 млрд. долара в един от хеджфондовете си.

От Goldman са оптимисти за посоката на пазарите, като според анализатори на компанията „моментните стойности, които пазарът определя на активите, са неоправдано ниски, като се вземат предвид икономическите фундаменти“. Акциите на Goldman се повишиха с 5,83 долара днес и последно се търгуваха за 186,33 долара за брой.

Днешният ръст на световните пазар е един от първите сигнали, че кризата на фондовите борси може да е към своя край. Последния път, когато инвеститорите преоцениха риска на инвестициите в края на февруари, пазарите загубиха между 7 и 9 процента в рамките на две седмици. От средата на юли до момента основните световни индекси отстъпват с около 7,5-8,5 на сто, което може да е сигнал, че краят на спада е достигнат.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:49 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още