IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Петролът близо до 72 долара за барел

Брентът също се движи нагоре – с ръст от 0,38% до 70,77 долара

10:20 | 13.08.07 г.
Автор - снимка
Създател
Петролът близо до 72 долара за барел

Цената на суровия петрол леко се повиши тази сутрин в Азия към границата от 72 долара за барел при перспектива за все още засилено търсене на енергийни продукти, докато финансовите пазари вече изглеждат сравнително спокойни след намесите на централните банки в края на миналата седмица.

Рано тази сутрин суровият петрол поскъпна с 0,4% до 71,87 долара за барел, след като бе приключил търговията в петък в САЩ със слабо понижение. Брентът също се движи нагоре – с ръст от 0,38% до 70,77 долара, което продължи покачването му от петък. 

В последната борсова сесия за миналата седмица фючърсният контракт на суровия петрол на борсата в Ню Йорк отбеляза спад от 12 цента до най-ниското си ниво от 3 юли насам. Цените са се понижили с 8.9% от рекордните 78,77 долара за барел, достигнати на 1 август след увеличаването на петролните резерви и спада на акциите.

Петролният пазар, който в последните дни бе силно повлиян от кризата в ипотечния сектор в САЩ, която разтърси и пазарите по целия свят, започва да губи от нервността си след последните прогнози и призиви на Световната енергийна агенция.

Оттам прогнозираха в петък, че световното търсене на суров петрол ще нараства с по-бързи темпове през 2008 г. в сравнение с 2007 и призоваха ОПЕК да увеличи производството си. Дали увеличението ще стане факт ще бъде ясно след следващата среща на картела, която ще се състои през септември във Виена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:02 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още