IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Световните цени на зърното ще растат до 2009 г.

За последната година цената на пшеницата на световния пазар се е повишила с 59%, а на царевицата – с 35%, сочи проучване на EIU

16:45 | 09.08.07 г.
Автор - снимка
Създател
Световните цени на зърното ще растат до 2009 г.
Наблюдаващият се сега ръст на цените на зърното и на първо място на пшеницата, ще се запази в близките 18 месеца, а дефицитът на предлагането и повишеното търсене на световния зърнен пазар ще продължи до 2009 г. Такава оценка се съдържа в най-новия обзор на пазарите на зърно, подготвен от влиятелния лондонски научно-изследователски център Economist Intelligence Unit (EIU), съобщава Итар-Тасс.

Съгласно разчетите на експертите от EIU за последната година цената на пшеницата на световния пазар се е повишила с 59%, а на царевицата – с 35%.

В обзора се отбелязва, че до края на годината цените на зърното ще нараснат с още 16%. При това не е изключено и по-голямо увеличение на цените заради неблагоприятните климатични условия в различните зърнени региони на света.

Така например, в Австралия поради силното засушаване зърнената реколта през настоящата година ще намалее до 9 млн. тона, в сравнение с 22 млн. т през миналата година.

Едно от основните последствия от скока на цените на зърното е повишаването на цените на птичето, свинското и другите видове месо, се подчертава в проучването.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:49 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още