IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Руски съд иска ареста на бизнесмена Борис Березовски

По делото за присвояване на 13 млн. долара от СБС „Агро“, прокуратурата обвинява Березовски в мошеничество и пране на пари.

18:50 | 07.08.07 г.
Автор - снимка
Създател
Руски съд иска ареста на бизнесмена Борис Березовски

Московски съд, по настояване на Генералната прокуратура на Русия, е постановил задочния арест на бизнесмена Борис Березовски по делото за присвояване на 13 млн. долара от банка СБС „Агро“, информират руски агенции. Както е известно, Березовски от години живее във Великобритания.

Според съда, оставайки на свобода, Березовски може да окаже влияние на следствието, доколкото има обширни връзки в правоохранителните органи и търговските структури.

Адвокатът на Березовски Андрей Боровков е настоявал, че неговият клиент не може да се счита за обвиняем, доколкото обвинението е предявено в отсъствието на представители на защитата. Съдът е отклонил възражението с мотива, че „обвиняемият е лице, по отношение на което е издадено постановление за привличане към углавна отговорност“. Защитата на Березовски възнамерява да обжалва решението на съда.

Адвокатите отбелязват, че решението на съда не заплашва техния подзащитен с никакви юридически последствия. Те са добавили, че в близко време очакват „букет“ от нови обвинения срещу Березовски във връзка с водените углавни дела, без да уточняват какви.

По делото за присвояване на 13 млн. долара от СБС „Агро“ прокуратурата обвинява Березовски в мошеничество и пране на пари. Според версията на следствието присвоените милиони са били употребени за покупка на недвижими имоти във Франция, в т.ч. вила Clocher de la Garoupe на Лазурния бряг. По настояване на прокуратурата съдът е постановил налагане на запор на вилата.

В тази връзка Березовски е коментирал, че решението за запор на вилата е „лишено от логика и смисъл“. Той е добавил: „За щастие, пълномощията на съда се простират само на територията на Русия, иначе това би било катастрофа“. Защитата на бизнесмена твърди, че той никога не е бил собственик на вилата и никога не е имал никакво отношение към компанията, взела кредит от 13 млн. долара от СБС „Агро“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:58 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още