IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Dow Jones завърши седмицата на червено

16:11 | 06.08.07 г.
Автор - снимка
Създател
Dow Jones завърши седмицата на червено
Притесненията, свързани с кредитния пазар и лошите жилищни ипотеки, бяха основният двигател на волатиланта търговия през изтеклата седмица. Още от началото на седмицата пазарът бе фокусиран върху проблемния сектор и всяка новина за проблеми в сектора оказваха значителен натиск върху пазара, а добрите новини, свързани отчетите на компаниите за второто тримесечие и за сливания и придобивания, успяваха да окажат слаба подкрепа на биковете.

Основните притеснения на инвеститорите са, че проблемите с рисковото кредитиране и пазара на недвижими имоти могат да окажат сериозно влияние върху растежа на икономиката и дори да положат началото на рецесия.

Лошите новини започнаха още в началото на седмицата с American Home Mortgage Investment Corp. Компанията се оказа в невъзможност да покрие задълженията си към кредиторите и нае консултанти, като една от опциите е прекратяване на дейността и ликвидиране на активите на компанията, а по-голямата част от 7000 служители на компанията бяха временно отстранени.

Друга компания в сектора Accredited Home Lenders също обяви, че е заплашена от банкрут. Най-сериозен спад пазарът отчете в петък, след като Standard & Poor's намали кредитния рейтинг на Bear Stearns заради сериозния дял инвестиции в ипотеки. Няколко от хедж фондовете на компанията фалираха, след като не можаха до покрият маржин изискванията на своите кредитори заради експозиции в рисковото ипотечно кредитиране. Сериозен спад на пазарната си капитализацията отчетоха и други големи инвестиционни банки като Goldman Sachs, Lehman Brothers и Merrill Lynch.

Сделката за придобиването на контролния пакет на Dow Jones & Co. Inc бе потвърдена както от фамилията Бнакрофт, така и от News Corp. Компанията на Рупърт Мърдок ще плати по 60 долара на акция, или 5 млрд. долара кеш, за дела на фамилията.

Пазарът очаква срещата на Фед през следващата седмица, за да види оценката на централните банкери за текущото състояние на икономиката.

Слаба подкрепа на пазара оказаха добрите фундаментални анонси. Основният индекс на потребителските разходи, ключов за определяне на инфлационния натиск от Фед, на месечна маса бе едва 0.1%, което остави индекса на годишна база под таргета от 2%. Данните за пазара на труда излязоха малко по-слаби от преди месец, но остават стабилни.

На корпоративно ниво General Motors, Walt Disney Co и Procter & Gamble отчетоха силни отчети за второто тримесечие. Nokia Corp обяви печалба в размер на 2,83 млрд. евро, или 0,72 евро на акция, спрямо 1,14 млрд. евро година по-рано. Въпреки че следващата седмица 33 от компаниите, включени в S&P 500, ще публикуват отчетите си, те ще остават на заден план заради кредитните проблеми. На този етап 408 от компаниите в индекса са публикували своите отчети, като 66% са над очакванията на пазара.

Технически анализ

Dow Jones

Dow консолидира в ниските нива около 13 200, но на този етап липсва рязкото му ерозиране. Убедителен спад под тези нива ще е ясен сигнал за задълбочаване на корекцията на силния възходящ тренд, завладял пазара в последните няколко месеца. При развитието на подобен сценарий следващи нива на подкрепа ще оказват 12 950, което е 50% Фибо корекция на последното възходящо движение от 11 940 и 12 790. Краткосрочната перспектива изглежда по-скоро негативна, като не е изключена възможността за известно стабилизиране на достигнатите нива, но под 13 500 в сила ще остава негативният сантимент.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:32 | 23.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още