IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Златото с едноседмичен връх заради слабостта на долара

17:53 | 06.08.07 г.
Автор - снимка
Създател
Златото с едноседмичен връх заради слабостта на долара
Златото нарасна днес до едноседмичен връх заради спада на долара, който оказва подкрепа на метала, но слабостта на борсовите индекси ограничава по-силното поскъпване.

Спот цената нарасна до 676.50 долара, след което спадна в 12 часа до 673.85/674.45 долара при цена на затваряне в петък в Ню Йорк от 674.10/674.90 долара за тройунция.

Имайки предвид само доларът, златото в момента е доста добре подкрепено. Налице обаче е и друг силен фактор и той е волатилността на пазарите. Ако ценните книжа претърпят сериозни загуби, това по принцип води до слабост и на златото. Зелените пари спаднаха до 15-годишно дъно срещу кошница от валути, тъй като на финансовите пазари нараснаха спекулациите, че увеличаващият се риск на кредитните пазари и влошаващите се икономически данни от САЩ ще доведат до намаление на лихвите на Федералния резерв. Влошаващата се обстановка на кредитните пазари доведе до силен спад на акциите в петък. Съпровождащите новини продължиха да бъдат негативни, като през уикенда президентът на „Беър Стърнс” подаде оставка, след като банката оповести в петък, че пазарът на фиксираните доходи се намира в най-лошо състояние за последните 20 години.

Днес азиатските и европейските борсови индекси продължиха да спадат, а спредовете на кредитните пазари да се разширяват, което доведе до нарастване на правителствените облигации. Считаното доскоро за сигурна инвестиция злато през последните месеци се третира като другите финансови активи заради нарастващата роля на суровините при диверсифицирането на инвестиционните портфейли.

Според някои анализатори обаче, въпреки рейнджовата търговия през последните седмици, златото може да нараства в дългосрочен план. Те очакват движение към нивата от 700 долара за тройунция, когато преминат летните месеци. Прогнозите им се базират на силното търсене, идващо от сектора на бижутерите.

Дилъри обърнаха внимание и на коментари на министъра на икономиката на Италия Томазо Падоа-Шиопа, който оповести, че ще извърши проверка дали италианската централна банка не разполага с излишъци в златните и валутните резерви. Той допълни, че евентуални излишъци ще послужат за изплащане на правителствения дълг.

Техническа картина

Close 675.90     High 676.00       Low 665.90

Септемврийските контракти на златото се търгуват в тесен рейндж и техническата картина остава без промяна преди по-сериозен пробив в коя да е от двете посоки. Първа съпротива е 680, където се пада върхът от 26 юни и 62% корекция на спада 691.70-657.90. Пробив на началото на този спад води до тест на психологическите нива от 700. В посока надолу подкрепа е 657.90, дъно от същия този силно волатилен ден 26 юли и ниво, което беше тествано през миналата седмица, но неуспешно. Основна подкрепа обаче остава дъното от 6 юли на 650.
 
 
 


Подкрепа

658.00

650.00

640.00

Съпротива

680.00

692.00

700.00



Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:27 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още