IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Най-богатият човек на света търси нови предизвикателства

„Голяма работа, че съм пръв по богатство“, казва телекомуникационният магнат Карлос Слим

09:43 | 06.08.07 г.
Автор - снимка
Създател
Карлос Слим. Снимка: БГНЕС
Карлос Слим. Снимка: БГНЕС
Мексиканецът Карлос Слим, който според изчисления на мексикански медии миналия месец надмина по богатство Бил Гейтс, започва да се държи точно както своите предшественици на водещата позиция в класацията на световните милиардери. Подобно на Гейтс и на Джордж Сорос, Слим заявява, че има желание да постигне нещо друго в живота си, освен да спечели пари.

Голяма работа, че съм пръв по богатство“, казва телекомуникационният магнат от Латинска Америка в края на тричасов разговор в непринудена обстановка с малка група журналисти, съобщава АФП.

Семейството е преди всичко“, защото това да си богат „не изключва личния живот и семейството“, изрича Карлос Слим с кубинска пура в уста по време на обяд с представители на медиите, организиран в централния офис на банката Inbursa, която е част от банковия, застрахователен, пенсионен и инвестиционен холдинг на Слим Grupo Financiero Inbursa.

На 67-годишна възраст би трябвало да се пенсионирам, добавя богаташът с усмивка. Въпреки шеговития тон обаче в действителност Слим наистина полека-лека се дистанцира от активното управление на бизнеса си, който поверява на тримата си сина – Карлос, Марко Антонио и Патрисио.

Богатството на Карлос Слим нарасна драстично през последните две години и в края на юни 2007 г. достигна 67,8 млрд. долара, според мексиканския финансов сайт Sentido Comun, спрямо 59,2 млрд. долара за Бил Гейтс.

В същото време мексиканецът, оглавяващ телекома America Movil и мечтаещ за Латинска Америка, в която всеки има мобилен телефон, иска да посреща нови предизвикателства. Новият голям проект на фондация Telmex (Telmex е компанията на Слим за фиксирана телефония в Мексико), която вече развива дейност в областта на здравеопазването, спорта и културата, се нарича „дигитално образование“. Тази година фондацията ще раздаде 250 хил. преносими компютъра на бедните деца в Мексико и Централна Америка и ще инвестира за 70 млн. долара за образователни дейности по високи технологии. По още толкова ще бъдат вложени през 2008 и през 2009 г., обещава магнатът.

Така човекът, който често бе упрекван за луксозния си живот в страна, в която има 50 млн. бедни, променя имиджа си и вече не обяснява как е натрупал парите си („купувайки в периоди на големи кризи“), а твърди, че „най-добрата инвестиция е борбата с бедността“.

По думите му тази битка „засилва развитието на страната“, като за целта „не трябва да се дава, а да се разрешават проблеми“. А в основата на проблемите според Слим е недостатъчното образование.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още