IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Петролът завърши седмичната търговия далеч под рекордните нива

Изминалата седмица започна със спад в петролните цени, които след това започнаха стремглаво да се покачват

10:29 | 04.08.07 г.
Автор - снимка
Създател
Петролът завърши седмичната търговия далеч под рекордните нива
Петролът се понижи значително в петък в Ню Йорк и така завърши поредната си седмица с хаотични движения, в която бе отбелязан и нов исторически рекорд в цената на суровината.
 
На Nymex барел суров петрол с доставка през септември намали стойността си с 1,38 долара, затваряйки на ниво от 75,48 долара.
 
Изминалата седмица започна със спад в петролните цени, които след това започнаха стремглаво да се покачват, особено след публикуването на седмичния доклад на щатското енергийно министерство, показал рязък спад на запасите от нефт в страната. Данните за намаление на запасите с 6,5 млн. барела повишиха цената на суровия петрол до рекордните 78,77 долара.

Много бързо след достигането на това безпрецедентно ценово равнище суровината падна надолу, а след това отново леко се покачи. В крайна сметка на седмична база барелът загуби над 1,50 долара.
 
Дори само петъчният ден беше представителен за резките движения, осъществявани от петрола напоследък – след спад сутринта по време на електронната търговия, след отварянето на редовната сесия бе отбелязано повишение над 77 долара, след което отново последва промяна надолу до нива под 76 долара.
 
Според анализатори, цитирани от АФП, е трудно да се каже коя е причината за резките движения, но докладът за заетостта в САЩ е имал своята роля.

Месените данни за неселскостопанската заетост в страната потвърдиха забавянето на американската икономика в контекста на кризата в жилищния сектор, със създадени едва 92 хил. нови работни места през юли и безработица от 4,6% - най-високо ниво от шест месеца насам.
 
Възможно е тази информация да е предизвикала опасения за стабилността на най-големия световен потребител на петрол и съответно за бъдещото търсене на страната на енергийни продукти.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:59 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още