IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Проблеми в рисковото кредитиране върнаха негативизма на щатските пазари

17:01 | 01.08.07 г.
Проблеми в рисковото кредитиране върнаха негативизма на щатските пазари
Проблемите, свързани с рисковото ипотечно кредитиране, върнаха негативизма на Wall Street. След първоначалното рали от близо 150 пункта, DJIA приключи вчерашната сесия със 151 пункта по-малко спрямо затварянето в понеделник, като 24 от общо 30 компании, включени в индекса, намалиха своята пазарна капитализация.

Притесненията, свързани с кредитния пазар и лошите жилищни кредити, отново влязоха във фокуса на вниманието след новината, че American Home Mortgage Investment Corp е в невъзможност да покрие задълженията си към своите кредитори и е наела консултанти, като една от опциите е прекратяване на дейността и ликвидиране на активите на компанията. В резултат акциите на компанията загубиха близо 90% от стойността си.

Друг сигнал за несигурността в сектора дойде от IndyMac Bancorp. Inc, която отчете спад на печалбата за второто тримесечие в размер на 57% спрямо година по-рано.

Задълбочаване на кризата ще оказва натиск върху пазара и ще е необходимо повече време, докато пазарът възстанови оптимизма си. Очевадно инвеститорите са силно чувствителни към новини, свързани с рисковото кредитиране. Все пак на този етап липсва ясен сигнал, че останалата част от финансовия или други сектори на икономиката са засегнати, но рискът от подобно развитие започва да се повишава след неспирния поток от неблагоприятни новини за рисковото кредитиране от месец февруари насам.

В началото на сесията пазарът продължи своето рали от понеделник, като инвеститорите се радваха на добрите корпоративни отчети за края на второто тримесечие.

Днес добрите новини бяха от General Motors Corp. Печалбата на компанията достигна 891 млн. долара, или 1.56 долара за акция, спрямо загуба от 3.4 млрд. долара, или 5.98 долара на акция година по-рано. Сделката за придобиването на контролния пакет на Dow Jones & Co. Inc бе потвърдена както от фамилията Банкрофт, така и от News Corp. Компанията на Рупърт Мърдок ще плати по 60 долара на акция, или 5 млрд. долара кеш за дела на фамилията.

Фундаменталните анонси също подкрепиха първоначалния оптимизъм. От Министерството на търговията обявиха, че потребителските разходи отчитат повишение от едва 0.1% четвърти пореден месец. Пазарът не реагира на подконсесусните данни за бизнес активността в района на Чикаго. Цената на петрола достигна нова рекордна стойност, като септемврийският фючърсен контракт достигна 78.21 долара за барел, с което оказа допълнителен натиск върху акциите. С интерес за бъдещото развитие на цената на петрола ще са днешните данни за запасите в САЩ.

Технически анализ

Dow Jones

Dow консолидира в зоната около 13 200. Убедително падане под тези нива ще е сигурен сигнал за задълбочаване на корекцията, която може и да се превърне в промяна на позитивния сантимент, завладял пазара в последните месеци. При развитието на подобен сценарий следваща подкрепа ще оказват 13 150 и 13 030 на първо време. Все пак достигнатите нива могат да се окажат и добра база за възстановяване на възходящия тренд, като абсолютният минимум за сигнал в подобна посока ще е покачване над 13 500-20 областта, което изглежда малко вероятно на този етап.



Подкрепа
13 200
13 150
13 030
Съпротива
13 395
13 500
13 695
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:39 | 04.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още