IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Лондон – по-застрашен от Ню Йорк при криза на кредитния сектор

Спадът на волатилността на фондовите пазари през последните години е допринесъл за фалшиво чувство на сигурност на пазара

15:35 | 01.08.07 г.
Автор - снимка
Създател
Лондон – по-застрашен от Ню Йорк при криза на кредитния сектор

Лондон бързо настига Ню Йорк като финансова столица на света. Възможно е обаче силният растеж да изложи британската икономика на кризата в кредитите, която заплашва световните пазари, пише Forbes.

Според проучване на института Oxford Economics свиването на пазара на кредитите може да струва доста на британската икономика, вероятно дори повече, отколкото на САЩ.

Ако ръстът на финансовия сектор, който в момента представлява 8,0% от БВП на Великобритания, се забави наполовина, което е възможно при сегашните обстоятелства, това ще струва 0,4% от икономическия ръст, показва докладът. В САЩ, където ръстът на финансовия сектор е по-бавен, забавяне наполовина ще намали БВП с едва 0,2%.

Ефектът ще бъде значителен в САЩ и особено във Великобритания, като се има предвид значимостта на финансовия сектор за икономиките на двете страни“, коментира Адам Слейтър, автор на проучването.

Опасенията, че проблемите в пазара на ипотечни кредити с лоша история в САЩ може да се прехвърлят върху световната икономика доведоха до лошо представяне на европейските пазари миналата седмица. Въпреки че те се възстановиха до известна степен, съществуват страхове, че най-лошото тепърва предстои.

Според доклада спадът на волатилността на фондовите пазари през последните години е допринесъл за фалшиво чувство на сигурност на пазара. Ниските дългосрочни лихви са влошили проблема, а по-високи дългосрочни лихви може да предизвикат големи корекции в много пазари, които са надценени, казва още Слейтър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:06 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още