IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Рекордна глоба от 180 млн. евро за British Airways заради фиксиране на цени

Авиокомпанията е участвала в тайно споразумение с Virgin Atlantic при определянето на допълнителните такси за гориво

15:05 | 01.08.07 г.
Рекордна глоба от 180 млн. евро за British Airways заради фиксиране на цени

Рекордна глоба от 121,5 млн. паунда (180 млн. евро) е наложена на авиокомпанията British Airways след признанията й, че е участвала в тайно споразумение при определянето на допълнителните такси за гориво в цените на билетите, съобщи АФП.

Британската комисия за честна търговия (Office of Fair Trading – OFT) съобщи, че това е най-високата глоба, която някога е налагала за нарушаване на закона за защита на конкуренцията.

British Airways призна, че е участвала в тайно споразумение при определянето на допълнителните такси за гориво при полети на дълго разстояние и ще плати глоба от 121,5 млн. паунда, наложена от OFT“, се казва в изявление на регулаторния орган.

Според OFT авиокомпанията е признала, че между август 2004 г. и януари 2006 г. е участвала в тайно споразумение с Virgin Atlantic при определянето на допълнителните такси, които се добавят към цената на билетите в отговор на растящите цени на петрола.

За този период допълнителните такси са нараснали от 5 на 60 паунда за двупосочен билет за дълъг полет с BA или Virgin Atlantic.

От OFT са съобщили, че Virgin Atlantic няма да плаща глоби, защото получава пълен имунитет заради политиката за снизходителност на комисията, съгласно която компания, която е участвала в картел, но първа съдейства напълно на регулатора, получава имунитет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:07 | 19.08.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още