IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Газпром съкращава с 45% доставките на природен газ за Беларус

Неизплатената сума към Газпром възлиза на 456 млн. долара

14:54 | 01.08.07 г.
Автор - снимка
Създател
Газпром съкращава с 45% доставките на природен газ за Беларус
Газпром съкращава доставките на природен газ за Беларус с 45% от 3 август, съобщават руски агенции, цитирайки съобщение на компанията.

Денонощният обем на доставките на газ в Беларус ще бъде съкратен пропорционално на фактическото им заплащане – с 45%, считано от 10.00 часа на 3 август.

В съответствие с договора за обема и условията за доставки на газ в Беларус и транзита през територията на страната за периода 2007-2011 г., Газпром е отправил официално уведомление до генералния директор на Белтрансгаз за съкращаване на доставките на газ за беларуските потребители във връзка с неизпълнение на задълженията по заплащане на газа, доставен през първото полугодие на 2007 г. и отсъствие на гаранции за заплащането му.

Неизплатената сума възлиза на 456 млн. долара.

Белтрансгаз е длъжен да осигури безпрепятствения транзит на руски газ през територията на Беларус до трети страни. В тази връзка от Газпром заявяват, че ще предприемат всички възможни мерки за транзитиране на руския газ през територията на Беларус в пълно съответствие със съществуващите задължения пред европейските купувачи.

Съгласно договора между Газпром и Белтрансгаз, цената на руския газ за Беларус за тази година е определена на 100 долара на 1000 куб. м, припомнят от руската компания и допълват, че Газпром редовно заплаща преминаването на газ през територията на Беларус, като месечните плащания са в размер на около 30 млн. долара.

От руския монополист подчертават още, че в съответствие с подписания протокол на 31 декември 2006 г. между беларуското правителство и Газпром, според който компанията ще придобие 50% от акциите на Белтрансгаз на обща стойност 2,5 млрд. долара (като плащането ще стане на равни вноски в продължение на 4 години), Газпром своевременно е прехвърлил 625 млн. долара за придобиване на 12,5% от акциите на Белтрансгаз.

В отговор на предупреждението на Газпром помощник-министърът на енергетиката на Беларус е заявил пред журналисти, че правителството на Беларус и Белтрансгаз в момента изработват предложение към Газпром за урегулиране на ситуацията с доставките на руски газ за страната. По думите му беларуската страна ще положи всички усилия, за да не се стигне до съкращаване на доставките на руски газ за Беларус.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:07 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още