IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Търсите сигурност до живот? Станете съдия

Друга професия, която предлага значителна сигурност в САЩ, е преподавателската. Ако тя не ви влече, поне задължително влезте в профсъюз

13:21 | 01.08.07 г.
Автор - снимка
Създател
Търсите сигурност до живот? Станете съдия

Длъжностите, които предлагат сигурност, в днешни дни са малко, освен това никоя работа не предлага абсолютна защита. Някои все пак са близо до това, пише списание Forbes.

Може би нищо не е по-стабилно от това да станеш федерален съдия в САЩ. След като веднъж кандидатите бъдат одобрени от Конгреса, те са назначени за цял живот. От хиляди федерални съдии досега само седмина са били отстранени от длъжността си, а причините за това варират от лъжесвидетелство през укриване на данъци до душевни заболявания.

Назначените на постоянно място преподаватели също са в сравнително сигурна позиция. Уволнението на такъв преподавател прилича на осъждане на престъпник – администрацията на учебното заведение трябва да докаже обвиненията си, че служителят не е изпълнявал задълженията си или се е държал неуместно.

Служителите, членуващи в профсъюз, са защитени по подобен начин. Те не са имунизирани срещу икономическата ситуация, но могат да разчитат да бъдат представлявани от профсъюза в случай на предвидени големи съкращения например. Тогава работодателят е длъжен да ги обсъди с профсъюза и да търси алтернативи.

Отстраняването на държавен служител пък е дълъг и сложен процес. За да бъде уволнен някой заради лошо представяне в работата, администрацията трябва да докаже, че тази стъпка ще доведе до повишаване на ефикасността на услугата.

Някои професии са сигурни просто защото при тях има голямо търсене. В тази категория са медицинските сестри. Те са начело в класацията на Министерството на труда за най-бързо растяща заетост. Причините за това са застаряващото население, хроничните болести и др.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:16 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още