IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Петролът на рекордни нива

Причина за повишението станаха спекулации, че търсенето ще изпревари петролните доставки в САЩ

09:50 | 01.08.07 г.
Автор - снимка
Създател
Петролът на рекордни нива

Фючърсите на суровия петрол се повишиха вчера в Ню Йорк с 1,8% до 78,21 долара за барел с доставка през септември, което е исторически най-високо ниво на затваряне. Моментно цената достигна и 78,28 долара за барел, или най-високата интрадневна цена след рекорда при 78,40 долара, постигнат на 17 юли 2006 г.

След затварянето в Ню Йорк суровината леко понижи стойността си тази сутрин в Сингапур, но все още е близо до 78 долара.

В Лондон Брентът с доставка през септември се понижава с 32 цента до 76,73 долара, след като вчера поскъпна с 1,31 долара. Рекордът тук бе постигнат на 7 август 2006 г., когато суровината се търгуваше на 78,64 долара, след като British Petrolium спря добива от най-голямото находище в Аляска.

Причина за повишението в петролните цени станаха спекулации, че търсенето ще изпревари доставките, след като щатските рафинерии увеличиха преработвателния си капацитет. Според допитване на Bloomberg сред 14 анализатори преди излизащите по-късно днес данни за запасите от петрол на САЩ най-разпространеното мнение е, че най-вероятно обемът на запасите ще се понижи за четвърта седмица поред.

А по мнение на Deutsche Bank през 2008 г. световното търсене на петрол ще се покачи с 1,7%, като скоро не може да се наблюдават признаци на спад. Според анализа на финансовата институция се очаква Китай да увеличи потреблението си на петрол с 5,6% догодина, като сред причините за ръста ще е повишената консумация на енергия около провеждането на Олимпийските игри в Пекин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:38 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още