IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Moody's: Унгария трябва да намали дефицита, за да й увеличим рейтинга

Унгарското правителство за първи път тази година от 2001 г. постави цели за намаляване на дефицита до 2009 г. под поставената от ЕС горна граница от 3 на сто от БВП

11:48 | 30.07.07 г.
Автор - снимка
Създател
Кабинетът на премиера Ференц Дюрчани предприе строги мерки за намаляване на дефицита. Снимка: Корбис
Кабинетът на премиера Ференц Дюрчани предприе строги мерки за намаляване на дефицита. Снимка: Корбис

Унгарското правителство трябва да докаже готовността си за намаляване на разходите и укрепване на икономиката – най-бавно растящата сред новоприсъединилите се към ЕС страни, преди да може да подобри кредитната си способност, съобщи Bloomberg, позовавайки се на Moody's Investor Service.

От Moody's са призовали страната за „активна реализация на структурни реформи“, за да увеличат рейтинга на Унгария, който е A2 (пет нива под най-високото инвестиционно равнище) със стабилна перспектива. Рейтингът беше намален от A1 на 22 декември.

Кабинетът на премиера Ференц Дюрчани намали работните места в обществения сектор, увеличи данъците и намали субсидиите, за да понижи бюджетния дефицит, най-големият в ЕС, след като лидерите на ЕС заплашиха страната със санкции.

Унгарското правителство за първи път тази година от 2001 г. постави цели за намаляване на дефицита до 2009 г. под поставената от ЕС горна граница от 3 на сто от БВП.

Строгата политика още няма негативни макроикономически ефекти и се оказа ефикасна за ограничаване на платежния и бюджетния дисбаланс, се казва в съобщението на Moody's.

За първото тримесечие икономиката на страната отбеляза ръст от 2,7 на сто.

Дефицитът по текущата сметка за 2007 може да се ограничи до 5 на сто от БВП, тъй като строгите икономически мерки са довели до по-малък внос, смятат от кредитната агенция.

Дефицитът по текущата сметка за първото тримесечие е намалял до 1,1 млрд. евро, след като страната отчете второ поредно тримесечие с търговски излишък след 11 години на търговски дефицит, показаха данни на централната банка на 29 юни.

Преките чуждестранни инвестиции обаче вероятно ще продължат да намаляват, тъй като инвеститорите може да предпочетат по-евтини съседни страни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:51 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още