IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите на Blackstone търпят поражения след IPO-то

От първичното публично предлагане досега книжата на фонда са поевтинели с 22%

15:10 | 28.07.07 г.
Автор - снимка
Създател
Акциите на Blackstone търпят поражения след IPO-то
Акциите на фонда за инвестиции с дългов капитал Blackstone достигнаха рекордно ниски стойности в петък, с което осъщественото през юни тази година IPO на компанията има вероятност да се превърне в един от най-големите провали на годината, съобщава Bloomberg.

От първичното публично предлагане досега книжата на фонда са поевтинели с 22% до 24,30 долара. Акциите на компанията са отчели понижения в 17 от 24-те борсови сесии след IPO-то.

Спадът стана реалност на фона на рязък спад на инвеститорския интерес към рисковите дългови ценни книжа, с каквито Blackstone основно финансира инвестициите си.

Фондовете за подобни инвестиции (т. нар. LBOs – leveraged buyouts) плащат за придобиванията си с дълг, обезпечен с активите на придобитата компания. Заемите се изплащат чрез паричните постъпления и печалбата от последващата продажба на дяловите участия, обикновено в срок от три до пет години.

Основателите на Blackstone - Стивън Шварцман и Питър Питърсън, набраха 2,56 млрд. долара от IPO-то, което бе и най-голямото на Wall Street за последните пет години. Към днешна дата, обаче акциите на фонда отчитат най-силен спад от всички компании, осъществили IPO-та за повече от 500 млн. долара тази година. За сравнение, 10-те най-големи първични публични предлагания в САЩ са реализирали доходност средно от 14% за първия месец на търговия и 5,2% от началото на годината.

Кризата в сектора на фондовете за инвестиции с дългов капитал далеч не се ограничава с Blackstone. Първият подобен фонд, осъществил първично публично предлагане, е Fortress Investment Group. Тяхното IPO стана факт през февруари тази година, като от достигнатия тогава връх от 37 долара досега книжата на комапнията са загубили 47% от стойността си.

Според анализатори, единственият шанс за тези компании е да обявят значително по-добри финансови резултати от очакваните през есента.

Вероятно спадът на интереса към сектора ще доведе и до отлагане на IPO-то на друг подобен фонд - Kohlberg Kravis Roberts & Co, което се очакваше по-късно тази година. KKR планираха да привлекат 1,25 млрд. долара от публичното предлагане.

От Bloomberg съобщават още, че индексът LCDX, който позволява на инвеститорите да залагат на движенията на пазара на дългови инвестиции, се е понижил до най-ниската си стойност за двата месеца на съществуването си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:38 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още