IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

В европейските градове се живее добре, но трудно се купува жилище

В западноевропейските градове секторът услуги се явява най-развитият източник на работни места

14:25 | 27.07.07 г.
Автор - снимка
Създател
В европейските градове се живее добре, но трудно се купува жилище
В градовете от ЕС с над 1 милион жители брутният вътрешен продукт (БВП) на глава от населението е с 25% по-голям от средния за ЕС като цяло (и с 40% по-висок от средния за България). Това е една от основните констатации в „Доклад за състоянието на европейските градове“, изготвен под ръководството на Евростат по инициатива на ЕК.

Що се отнася до заетостта, за всички големи европейски градове е характерно, че въпреки концентрирането на работни места, техните граждани не винаги се възползват от предоставените им възможности, т.е. има известно несъответствие между образованието и квалификацията и професионалната реализация.

Съществуват значителни разлики между кварталите на градовете както по благоустрояване, така и по ниво на безработица, се посочва в доклада. В почти всички градове, където безработицата е над 10%, нивото й в бедните квартали е почти двойно по-високо, а в някои райони достига 60%.

В западноевропейските градове секторът услуги се явява най-развитият източник на работни места. От петте най-големи градски пазара на труда в ЕС - 27 (Лондон, Париж, Берлин, Мадрид и Рим) работните места в сектора услуги са между 80% и 90% от всички работни места (в доклада не се уточнява кои сегменти влизат в сектора услуги).

Градското население е с по-добро образование от населението, живеещо другаде в Европа, е друг извод в доклада. Гражданите са в по-добра позиция да се възползват от наличните икономически възможности, докато населението с по-ниско образование се изправя пред риск от изключване от обществото. 

Докладът също така отбелязва значителни различия на ниво жилищни условия: средните стойности на жилищата в някои градове са почти три пъти по-големи, отколкото в други. Освен това домакинства, състоящи се от едно лице, са съсредоточени главно в градовете.

На хората им харесва да живеят в градовете и очакват те да се развиват като все по-привлекателни места за работа и живот. Такива са едни от основните изводи от отделно проучване на Евробарометър, свързано с качеството на живота в европейските градове.

Проучването е проведено чрез телефонни интервюта в 75 европейски града. Повече от три четвърти от интервюираните са доволни от качеството на живота в градовете, в които живеят, и мнозинството гледа позитивно на тяхното бъдеще. 

В Пиатра Нямц (Румъния), Талин (Естония), Вилнюс (Литва), Клуж-Напока (Румъния), Бургас (България) повече от 80% от хората са се съгласили с твърдението от проучването, че през следващите пет години животът в техния град ще бъде по-приятен.

По отношение на качеството на градския транспорт водещо място заемат Хелзинки, Виена, Рен, Хамбург и Мюнхен.  

Оценката за културните и спортни съоръжения, както и за зелените пространства и за услугите, свързани със здравеопазване и образование, е сравнително добра в рамките на целия Европейски съюз.

Що се отнася до сферите на загриженост, замърсяването се откроява като сериозен проблем в 62 града.

Само в 11 града мнозинството единодушно се е съгласило, че „е лесно да се намери добро жилище на разумна цена.“

Най-добрите градове от гледна точка на възможностите за намиране на работа са Прага, Копенхаген и Дъблин, където повече от 70% от запитаните са се съгласили с твърдението, че работа се намира лесно. В три от четири града обаче повечето от интервюираните са изразили несъгласие с това твърдение. А в Палермо, Неапол и Франкфурт на Одер по-голямата част от хората са заявили, че намирането на работа е трудно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:06 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още