IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕК обвини Intel в злоупотреба с монополно положение

Щатската компания е предприела редица действия, за да изтласка от пазара конкурента си AMD, твърдят от комисията

12:47 | 27.07.07 г.
Автор - снимка
Създател
ЕК обвини Intel в злоупотреба с монополно положение

Европейската комисия (ЕК) предяви официално обвинение към Intel за нарушение на правилата на търговия в ЕС и злоупотреба с доминиращо положение на пазара на компютърни чипове, с цел изтласкване от пазара на нейния главен конкурент AMD, съобщиха световните агенции.

Компанията е обвинена в това, че е правила значителни отстъпки на производителите на компютри, за да купуват нейни продукти. ЕК смята също така, че от Intel са плащали на производители да забавят или да спрат изцяло продуктови линии, които използват чипове на AMD.

Третото обвинение срещу компанията е, че е продавала собствените си чипове под пазарната им стойност на клиенти производители на сървъри, за да навлезе в този сегмент.

Intel, най-големият производител на чипове в света, има 10 седмици да отговори на предварителните обвинения.

ЕК разследва бизнес практиките на Intel от 2001 г. след жалби от страна на AMD и производители на компютри. През 2005 г. регулаторните органи на ЕС направиха проверка в офисите на Intel във Великобритания, Германия, Испания и Италия две седмици, след като AMD подаде нови жалби в Япония и САЩ.

Миналата година разследването на ЕС беше разширено с включването на обвиненията от страна на AMD, че Intel е оказал натиск върху Media Markt – най-голямата европейска верига за продажби на потребителска електроника, да не предлага компютри, които ползват чипове на AMD.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:26 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още