IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Азиатските пазари с най-голям спад от месец март насам

Спадът в цените на металите и петрола понижи капитализацията на компаниите от суровинния сектор

10:21 | 27.07.07 г.
Азиатските пазари с най-голям спад от месец март насам

Азиатските пазари се понижиха най-много за последните 4 месеца тази сутрин след спекулациите, че жилищният сектор в САЩ ще засегне и останалите сектори на икономиката.

Ако Щатите останат под въпрос, ефектът може да бъде по-голям“, коментира пред Bloomberg Саймън Доил от Schroder Investment Management Australia Ltd. в Сидни.

Всички пазари в Азия регистрираха спадове по време на търговията днес.

Индексът на Morgan Stanley Capital International Asia Pacific, включващ най-големите компании, чиито акции се търгуват на борсите в Азия, Австралия и Нова Зеландия, се понижи с 2,3 на сто до 155,54 пункта. Това бе най-голямото еднодневно понижение на индекса от 14 март. От началото на седмицата индексът губи 3,2 на сто.

Вчера стана ясно, че продажбите на нови домове в САЩ за миналия месец са на най-ниското си ниво от януари месец насам. Поръчките на дълготрайни стоки също регистрираха спад.

Японският бенчмарк Nikkei 225 се понижи с 2,36 на сто (или с 418,28 пункта) до 17 283 пункта. Книжата на Toyota, която реализира повече от една трета от продажбите си в Северна Америка, се понижиха с 1,5 на сто до 7 270 йени след обезпокоителните данни за американската икономика.

Основният индекс на Хонконг – Hang Seng, се понижи с 1,94 на сто (450,57 пункта) до 22 761 пункта. Акциите на HSBC Holdings Plc, третата най-голяма банка в света, се понижиха с 1,5 на сто до 141,10 хонконгски долара.

Спадът на цените на металите и петрола понижи капитализацията на компаниите от суровинния сектор.

BHP Billiton, най-голямата минна компания в света, понижи цената на акциите си с 2,6 на сто до 36,32 австралийски долара за ценнa книга. Това бе най-големият спад на акциите от 27 април насам. Rio Tinto Group, която е третата по-големина минна компания в света, понижи пазарната си капитализация на австралийската борса с 3,8 на сто до 90,36 австралийски долара за акция.

Средната стойност на 6-те най-търгувани метала на лондонската борса за метали се понижи с 0,9 на сто. Спадът на цените на металите, който продължава за четвърти пореден ден, до момента е 4,7 на сто. Медта се понижи с 0,2 на сто, никелът с 0,6 на сто, а цинкът с 3,8 на сто.

Пазарите в САЩ също се понижиха значително. На последната борсова сесия Dow Jones Industrial Average се понижи с 2,26 на сто (311,50 пункта) до 13 473 пункта. S&P 500 падна с 2,33 на сто до 1 482 пункта. Същевременно цените на щатските облигации се повишиха до най-високите си стойности от май, тъй като инвеститорите търсеха „убежище“ в по-малко рисковите държавни облигации. Последно доходността на 10-годишните държавни ценни книжа в САЩ бе 4,77 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:49 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още