IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Facebook взе финансовия директор на YouTube, готви IPO

От Facebook не уточняват причините за замяната на „ветерана“ от Силициевата долина Майкъл Шеридън с Гидеон Ю

10:18 | 25.07.07 г.
Автор - снимка
Създател
Facebook взе финансовия директор на YouTube, готви IPO

Сайтът за социални контакти Facebook назначи финансовия директор на YouTube Гидеон Ю за свой финансов директор. Той ще замести на поста Майкъл Шеридън, а промените са последната стъпка към евентуално първично публично предлагане (IPO), пише Ройтерс.

36-годишният Ю стана финансов директор на YouTube през септември, малко преди компанията да бъде придобита от Google Inc за 1,65 млрд. долара. Преди това е пък е бил главен финансов директор на Yahoo Inc. Той ще остане служител на Google, докато бъде уточнена датата, на която ще започне работа за Facebook.

От Facebook не уточняват причините за напускането на „ветерана“ от Силициевата долина Майкъл Шеридън. Компанията отхвърли потенциални купувачи, сред които някои от най-големите в интернет сектора, за да остане независима.

Сайтът е създаден през 2004 г. от студента Марк Зукърбърг (сега 23-годишен) като мрежа за социални контакти със състуденти от Харвард, а миналата година се „отвори“ за потребители от всички възрасти.

В момента Facebook има 32 млн. активни членове спрямо 24 млн. преди по-малко от два месеца, съобщават от компанията.

Компанията се превърна във фаворит на наблюдателите на тенденциите в сектора, които отбелязват, че сайтът става един от големите в интернет, "следващия Google", по думите на някои.

Очакванията са компанията да бъде обект на оферти за придобиване като YouTube или да направи IPO като Google.

Според скорошни спекулации Microsoft Corp. обмислял оферта за Facebook за 6 млрд. долара. По-рано сайтът отхвърли по-ниски оферти от страна на Yahoo и Viacom Inc.

Източници, близки на компанията, твърдят, че Facebook гради стратегията си за евентуално IPO.

Едно от препятствията пред сайта е делото по обвинение, че Зукърбърг е откраднал идеята за Facebook от свои състуденти, които твърдят, че са го наели да създаде сайт, наречен Harvard Connection (Харвардска връзка) в края на 2003 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:33 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още