IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Нов фонд ще инвестира в световната водна индустрия

Фондът за инвестиции в природни ресурси ще стартира през септември, като първоначално инвестициите във водния сектор ще бъдат 20 на сто от общите

16:09 | 24.07.07 г.
Автор - снимка
Създател
Нов фонд ще инвестира в световната водна индустрия

Британската компания Stenham Advisors създава фонд, който ще инвестира в световната водна индустрия, съобщи Ройтерс. По оценки на групата през следващите 20 години в сектора ще има нужда от вложения на стойност 1 трлн. долара.

Фондът за инвестиции в природни ресурси ще стартира през септември, като първоначално вложенията във водния сектор ще бъдат 20 на сто от общите, е заявил в интервю за Ройтерс Кевин Арънсън, директор инвестиции в Stenham.

Изпълнението на целите на ООН за намаляване наполовина до 2015 г. на броя на хората без достъп до чиста вода и канализация ще струва 12 млрд. долара годишно над сегашните разходи. Това е по-малко от една четвърт от световните годишни разходи за бутилирана вода и неустоима възможност за инвестиция“, добавя Арънсън.

Проблемът е глобален заради постоянните през последните години по-малки от необходимите инвестиции във водната инфраструктура, коментира той. Той изтъква, че се очаква Китай и Индия да усвоят 25 на сто от тези 1 трлн. долара.

Водата се изтъква като единствената голяма пречка пред дългосрочния успех на китайската икономика“, допълва Арънсън. При население, което е над 21 на сто от световното, Китай разполага с едва 7 на сто от глобалните възобновяеми водни източници.

Трудно е да се оценят разходите за прясна вода, които варират при различните държави, но според Арънсън най-бедните плащат между 5 и 10 пъти повече за единица вода от хората с достъп до вода от водопровод.

Новият фонд ще инвестира заедно с хедж фондове, които имат опит във водния сектор. Инвестициите на хедж фондовете ще включват компании, които доставят оборудване за строеж на водна инфраструктура, които произвеждат съоръжения за спестяване на вода и др.

Stenham очаква фондът да стартира с 50 млн. долара, предоставени от инвеститори в други фондове на групата.

Общо Stenham управлява 3,6 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:09 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още