IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Наплив от български и румънски кандидат-студенти в Шотландия

Студентите от ЕС не плащат такси за обучение във вузовете в Шотландия

11:43 | 20.07.07 г.
Наплив от български и румънски кандидат-студенти в Шотландия

Нараства броят кандидат-студенти от Европейския съюз за шотландски университети, като най-голямо е повишението от новоприетите страни членки като Румъния и България, пише шотландското издание Scotsman.com.

И в двете страни се отчита 200% ръст на кандидатурите тази година. В Шотландия повишаването на търсенето от ЕС е по-високо от това в Англия и Уелс.

Тази година кандидат-студентите от ЕС в шотландски учебни заведения са нараснали с 11,7% спрямо 2006 спрямо ръст от 8,4 на сто за Англия и Уелс през 2006 г.

Миналата година броят на желаещите да учат на Острова българи е бил 117, а тази – 549. В Румъния броят кандидат-студенти е нараснал от 119 до 352-ма.

Други нови членки на Евросъюза с големи повишения в това отношение са Естония, Латвия и Полша, като в последната броят на кандидатите е нараснал от 2 255 до 2 809, както и Кипър – от 2 485 до 3 385.

Като цяло 2 383 повече души от новите страни в ЕС са се насочили към британски университети тази година.

Има също и голямо повишение на подадените документи от страни извън ЕС, например от Китай (ръст от 14,1%) и Индия (+7,2%).

Според експерти ключов фактор за тази тенденция е местна инициатива, която дава възможност на чуждестранните студенти да работят в Шотландия две години, след като се дипломират. Освен това студентите от ЕС не плащат такси в Шотландия, за разлика от Англия и Уелс.

Вече има и опасения, че шотландските студенти може да не успеят да се класират в избраните университети заради наплива от другите страни от ЕС.

Надделява обаче мнението, че броят кандидат-студенти от новите членки на ЕС е все още относително нисък и присъствието на чуждестранни студенти е от полза за шотландското общество.

Броят на английските кандидат-студенти в шотландски висши учебни заведения също се е увеличил тази година - с 1,9% до 30 449.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:00 | 07.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още