IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Печалбата на еBay нагоре с 50 на сто, акциите поевтиняват

Инвеститорите се опасяват за дългосрочното развитие на компанията, тъй като броят на предлаганите за продажба предмети намалява

10:28 | 19.07.07 г.
Автор - снимка
Създател
Печалбата на еBay нагоре с 50 на сто, акциите поевтиняват
Печалбата на сайта за търгове еBay Inc. за второто тримесечие е скочила с 50 на сто благодарение на силните продажби от онлайн аукциони, на секцията за автомобили и на сайтове за електронна търговия като shopping.com, съобщи АР.

Броят на предлаганите за продажба чрез сайта предмети обаче е намалял за трето поредно тримесечие.

Печалбата на компанията е 375,8 млн. долара, или 27 цента на акция, спрямо 249,9 млн. долара (17 цента на акция) за второто тримесечие на 2006 г.

Приходите за периода са нараснали с 30 на сто до 1,83 млрд. долара.

Приходите от услугата за електронни плащания PayPal са 432,3 млн. долара, или ръст от 31 на сто на годишна база.

Подразделението Skype е регистрирало приходи в размер на 89,13 млн. долара, което е увеличение със 102% спрямо сравнимия период на миналата година. Това е второто поредно тримесечие на доходност за Skype, която eBay купи през октомври 2005 г. за около 2,1 млрд. долара.

От компанията са заявили, че приходите ще продължат да надвишават ръста на предлаганите за продажба предмети.

Тази тенденция е обезпокоителна, смята Рик Мунарис, който проучва технологични компании за Motley Fool. "eBay „изцежда“ все повече от всяка транзакция", коментира той. "Идва момент, в който на крайния потребител няма да му харесва непрекъснато да му искат пари и това ще рикошира".

От компанията завишиха прогнозата си за резултатите до края на годината. Като се изключат някои разходи eBay очаква печалба за 2007 г. от между 1,34 и 1,38 долара за акция при продажби в размер на между 7,3 млрд. и 7,45 млрд. долара.

Въпреки това опасенията на инвеститорите за дългосрочното развитие на компанията доведоха до спад на акциите, които се понижиха с 0,58 на сто до 34,05 долара за брой по време на редовната сесия, а след края й загубиха допълнителни 1,56 на сто до 33,52 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:36 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още