IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Азиатските пазари с първи ръст за последните 4 дни

Книжата на компаниите от суровинния сектор бележат ръст, след като цените на металите, петрола и златото се повишиха

10:19 | 19.07.07 г.
Азиатските пазари с първи ръст за последните 4 дни

Азиатските пазари се повишиха за първи път за последните 4 сесии, водени от компаниите от суровинния сектор – BHP и Zijin Mining Group Co.

Акциите на JFE Holdings Inc., вторият по големина производител на стомана в Япония, и книжата на Posco, най-големият южнокорейски производител на стомана, скочиха след позитивна оценка на банката UBS AG за състоянието на индустрията. Правителството на Китай - най-големият потребител на стомана в света, съобщи, че икономиката на страната през второто тримесечие на тази година е нараснала с най-голямо темпо за последните 12 години.

Индексът Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific, който е бенчмарк за пазарите в Азия, Австралия и Нова Зеландия, се повиши с 0,5 на сто до 158,51 пункта. 9 от 10-те индустриални групи регистрираха повишения. През последните три борсови сесии индексът се понижи с 1,1 на сто. Японският индекс Nikkei 225 се покачи с 0,6 на сто до 18 116 пункта.

В Китай ситуацията бе изключително трудна за прогнозиране. Индексът CSI 300 се движеше в различни посоки, като последно бенчмаркът се котираше с 0,62 на сто (23,44 пункта) по ниско от вчера на 3 784 пункта. Заедно със силния ръст на икономиката в страната, финансовите данни, изнесени от Пекин, показаха и най-висок ръст на инфлацията за последните години. Това увеличи спекулациите, че в Китай ще увеличат лихвените проценти, което е „мечи“ сигнал за акциите.

Пазарите в Тайван, Тайланд, Пакистан, Шри Ланка и Филипините, заедно с този в Китай, бяха единствените, които регистрираха спадове тази сутрин.

Акциите на компаниите от суровинния сектор се повишават след скока в цените на суровините на международните стокови пазари.

Книжата на BHP Billiton, най-голямата минна компания в света и най-големият петролен производител в Австралия, се повишиха с 0,7 на сто до 37,68 австралийски долара за акция. Добрите новини за ръста на китайската икономика бяха основният двигател зад повишението на акциите на компанията, тъй като около 18 на сто от продажбите на BHP са реализирани в Китай.

Zijin Mining, най-голямата златна мина в Китай, повиши пазарната си капитализация с 5,2 на сто до 5,24 хонконгски долара за акция.

Медта се повиши в Ню Йорк с 0,3 на сто вчера след двудневния си спад от общо 0,8 на сто. Златото се повиши с 1,2 на сто до 673,70 долара за тройунция. Това бе най-високата стойност на златото от 6 юни насам. Петролът също регистрира ръст. Петролните фючърси се повишиха с 1,4 на сто и стигнаха 75,05 долара за барел – 11-месечен връх.

„Акциите на компаниите от суровинния сектор обикновенно се търгуват на базата на данни за макроикономиката и, тъй като цените на суровините се повишават, те се справят доста добре“, коментира пред Bloomberg Трой Ангус от Paradice Investment Management Ltd. в Сидни.

Технологичните акции също се повишиха по време на азиатската борсова сесия. Индексът на MSCI за технологични акции в Азия се повиши с 0,4 на сто след благоприятен доклад на IBM за бъдещето на индустрията. Вчера технологичният индекс загуби 1,1 на сто, тъй като Intel обяви по-слаби финансови резултати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още