IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Катар иска да купи третата по големина британска верига супермаркети

От Sainsbury са потвърдили, че има оферта, но не са уточнили предложената цена

17:29 | 18.07.07 г.
Автор - снимка
Създател
Катар иска да купи третата по големина британска верига супермаркети
Катар е направил предложение за закупуване на J Sainsbury Plc, което оценява, според някои източници, третата по големина верига супермаркети във Великобритания на около 12 млрд. паунда (24,5 млрд. долара), включително и дългове, съобщи Ройтерс.

От Sainsbury са потвърдили, че има оферта, но не са уточнили предложената цена. Преди три месеца членове на фамилията Сейнсбъри блокираха опита за закупуване на стойност 10,1 млрд. паунда от страна на частни инвестиционни фирми.

Катарският инвестиционен фонд Delta Two, който вече притежава около 25 на сто от Sainsbury, е готов да предложи 610 пенса на акция за останалата част от компанията, според медии.

От държавния фонд са потвърдили, че водят предварителни разговори с британската компания за евентуална оферта в брой.

Delta Two се управлява от Пол Тейлър – бивш служител на магната в недвижимите имоти и акционер на Sainsbury Робърт Ченгис. Фондът инвестира в бизнеси със силно ръководство, водещи пазарни позиции и възможности за дългосрочен растеж.

"Sainsbury покрива всички тези критерии", е заявил Тейлър.

Акциите на Sainsbury нараснаха с 1,4 на сто до 593,5 пенса, при което пазарната капитализация на компанията достигна близо 10,3 млрд. паунда. Дълговете й са на стойност 1,5 млрд. паунда.

Предишната оферта за закупуване беше от страна на консорциум, воден от CVC Capital Partners Ltd.

Според запознати източници, цитирани от Financial Times, фамилията Сейнсбъри, която държи близо 18 на сто от компанията, не е подкрепила офертата на Delta Two.

Кралската фамилия на Катар увеличи дела си в Sainsbury на 25 на сто от 18% през юни, с което стана най-големият акционер.

Sainsbury има около 800 магазина във Великобритания и пазарен дял от близо 16 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:03 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още