IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Китай - здравословни проблеми заради замърсяването

До 2020 г. замърсяването ще причини преждевременната смърт на 600 хил. души в градските райони

12:30 | 18.07.07 г.
Автор - снимка
Създател
Китай - здравословни проблеми заради замърсяването

20 млн. души ще се разболяват от болести на дихателните пътища заради замърсяването на въздуха в Китай, се казва в доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), цитиран от Financial Times.

Китай не предприема достатъчно мерки за борба със сериозните щети за околната среда вследствие на силния си икономически ръст. Страната трябва да удвои усилията за въвеждане на закони и регулации, смятат от ОИСР.

До 2020 г. замърсяването ще причини преждевременната смърт на 600 хил. души в градските райони. Случаите на хроничен бронхит и други хронични увреждания на здравето ще достигнат 5,5 млн. Като цяло здравословните проблеми на населението може да струват 13 на сто от БВП на страната. През 2004 г. замърсяването е донесло загуби от 64 млрд. долара на страната, или около 3 на сто от БВП за годината.

"Бързото икономическо развитие, индустриализацията и урбанизацията доведоха до сериозни и растящи проблеми за околната среда", коментира Марио Амано, зам.-генерален секретар на ОИСР.

Докладът на организацията съдържа 51 препоръки, включително и призив за по-голяма „демокрация по отношение на околната среда".

Министерството на здравеопазването на страната е поискало по-рано тази година от Световната банка да премахне изчисленията на смъртните случаи от доклад за замърсяването на въздуха и водата в Китай с мотива, че данните може да предизвикат "социални вълнения".

Вчера официален представител на Китай е защитил това решение на Пекин, обяснявайки, че данните са базирани на погрешна методология.

Докладът показва още, че към момента в 17 от 20-те най-замърсени градове в света се намират в Китай. Една трета от реките са много замърсени. За първи път тази година емисиите на въглероден диоксид на Китай са надминали тези на САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още