IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Азиатските пазари с трето поредно понижение

Акциите на американските компании също регистрираха спадове на вчерашната сесия

09:37 | 18.07.07 г.
Азиатските пазари с трето поредно понижение

Азиатските пазари регистирираха трето поредно понижение, което бе най-дълготрайният спад на книжата за последните два месеца. Според анализатори причината за понижението са спекулациите, че загубaтa на инвестиционния фонд Bear Stearns Cos. ще намали рисковия апетит на инвеститорите.

Акциите на Canon Inc., Nintendo, Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. и BHP Billiton Ltd. се понижиха най-много по време на тихоокеанската борсова сесия.

Индексът Morgan Stanley Capital International Asia Pacific, бенчмарк за пазарите в Азия, Австралия и Нова Зеландия, се понижи с 0,5 на сто до 158,25 пункта. Така кумулативното тридневно понижение на индекса от началото за тази седмица е 0,8 на сто. Местните бенчмаркове също регистрираха понижения.

Японският Nikkei 225 загуби 1,15 на сто (208 пункта) до 18 008 пункта. По-широкият бенчмарк Topix също се понижи с 1,15 на сто и последно се котираше на 1 757 пункта.

Акциите на Honda се понижиха, след като от компанията съобщиха, че производството й може да бъде засегнато от вчерашното земетресение северозападно от Токио, тъй като една от производствените части на компанията е била в близост до района на бедствието.

Акциите на Canon загубиха 1,7 на сто и последно се търгуваха на ниво от 7 020 йени. Книжата на Nintendo, третият по големина производител на видеоигри в света, се понижиха с 1,6 на сто до 47 950 йени за акция.

Акциите на американските компании също регистрираха спад вчера. Повечето петролни компании в САЩ отстъпиха, тъй като цените на петрола се понижиха.

Вчера от Bear Sterns съобщиха, че инвеститорите в един от хедж фондовете на компанията ще загубят голяма част от инвестициите си, тъй като кредиторите на компанията са принудили фонда да продаде част от активите си на по-ниски цени. Миналия месец Bear Sterns се опита да спаси фонда от фалит, като го финансира с 1,6 млрд. долара.

Инвеститорският песимизъм изпрати доходността на 10-годишните американски държавни ценни книжа до най-ниската им стойност за последната седмица поради спекулациите, че по-рисковите инвестиции в акции ще намалеят и пазарът ще започне да купува по-сигурните облигации.

Хонконгските, корейските и тайванските пазари също регистрираха спад днес. Бенчмаркът Hang Seng отстъпи с 0,41 на сто до 22 963 пункта.

Бенчмаркът за борсата в Сидни S&P/ASX 200 се понижи с 0,82 на сто (52,5 пункта) до 6 329,10 пункта.

Компаниите от суровинния сектор се понижиха значително. Акциите на BHP Billiton, най-голямата минна компания в света, се понижиха с 1,8 на сто до 37,52 австралийски долара за акция.

Пазарите в Китай, Тайланд, Индия и Малайзия отчетоха ръстове. Основният индекс на шанхайската фондова борса CSI 300 се повиши с 1,6 на сто (60,65 пункта) до 3 850 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:12 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още