IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цената на петрола пада заради теглене на печалби след силното рали

16:33 | 17.07.07 г.
Цената на петрола пада заради теглене на печалби след силното рали
Цената на петрола спадна, тъй като дилъри прибираха печалби след рязкото поскъпване, достигнало вчера непосредствена близост до абсолютния рекорд. Слабото предлагане на бензин в САЩ, ремонтната дейност в Северно море и геополитическото напрежение ще оказват подкрепа. Следващото събитие, което може да доведе до значителна промяна на цената, е сезонът на ураганите в САЩ.

Петролът напредваше в продължение на три седмици и цената на сорт Брент в Лондон достигна 78.40 долара за барел, което е само с 25 цента под рекорда за всички времена, отчетен миналото лято. Според анализатори каквато и корекция да настъпи, макар да е възможно да бъде силна, ще бъде краткотрайна, тъй като настроенията остават за повишение.

В 13 часа търгуваният в Лондон сорт Брент със срок на доставка месец септември спадна с 61 цента до 75.68 долара за барел. Междувременно котираният в Ню Йорк лек суров петрол, все още със срок на доставка месец август, остана без промяна на нива от 74.15 долара за барел.

В момента пазарите вече очакват излизащите утре данни за запасите в САЩ, като прогнозите са за увеличение на бензина от ниските нива, на които се намира, докато използването на капацитетите в рафинериите да е нараснало незначително. В момента търсенето на бензин в САЩ се намира на най-високите си нива, защото пиковият летен сезон се намира в разгара си.

В Северно море продукцията ще нарасне през август отново, след като са извършени ремонтните дейности. Пазарът повече се опасява от геополитическото напрежение, най-вече в Иран и Нигерия. Диспутът на Иран със Запада относно ядрената програма може да доведе ислямската република до решение да използва петрола като оръжие, ако Запада наложи сурови санкции на страната. В Нигерия атаките на бунтовници не са спрели през последните месеци дори и след президентските избори.

В 15 часа българско време контрактите на борсата Нимекс за фронт месеца август се търгуваха на цени от 74.69 долара за барел. Последният сетълмент е при цена 74.15 долара, а промяната на цената е 54 цента в посока нагоре. Най-високата стойност за деня е 74.92 долара, а най-ниската - 73.65 долара. Откритият интерес е 17 119 контракта.

Техническа картина

Close 74.27    High 74.50    Low 73.63

Петролът продължава уверено да поскъпва и отчита много месечни върхове. При продължение на покачването по-сериозна съпротива вероятно ще окажат нивата около 75 долара, които днес засега ограничават покачването. В посока надолу подкрепа е 73.20, което е 62% корекция на покачването от последните сесии от 71.92 до днешния връх на 74.92. По-надолу важна подкрепа е дъното от 5 юли на 70.82.


*графиката е за e-miny фючърс / NYMEX

Подкрепа
73.20
71.90
70.80
Съпротива
75.00
76.00
77.00
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:31 | 21.08.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още