IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕК създава група на високо равнище за ядрена безопасност

Идеята е да се обединят основните регулаторни органи на държавите-членки, отговорни за ядрената безопасност

16:42 | 17.07.07 г.
Автор - снимка
Създател
ЕК създава група на високо равнище за ядрена безопасност
Европейската комисия (ЕК) реши да създаде група на високо равнище за ядрена безопасност и управление на отпадъците, съобщават от представителството на ЕК в България.
Групата ще изготви общо разбиране и ще засили общите подходи за безопасност на ядрените съоръжения. Представителството на високо равнище, което се очаква от страните, които използват или притежават ядрени инсталации, както и от страните, които са избрали да не използват този вид енергия, би трябвало да улесни общоевропейското сътрудничество и да повиши доверието в нивата на безопасност на европейските ядрени съоръжения. 
 
Комисарят по енергетиката Андрис Пиебалгс заяви днес в Брюксел, че целта на групата е своевременно да определи съответните въпроси, свързани с безопасността, да осигури последователни действия от страна на държавите-членки и да определи препоръки за начини на действие, които да се предприемат на ниво ЕС, което ще повиши безопасността на ядрените инсталации в Европа.
 
Идеята е да се обединят основните регулаторни органи на държавите-членки, отговорни за ядрената безопасност, които трябва да се споразумеят за приоритетните въпроси, с които ще се занимават.
 
Конкретните области за действие на групата включват безопасността и изваждането от експлоатация на ядрени инсталации, както и управлението на отработеното ядрено гориво и радиоактивните отпадъци.
 
Прозрачността е друг основен аспект от работата на групата на високо ниво, която редовно ще представя пред Европейския парламент подходите и препоръките, по които е постигнато споразумение.
 
Ръководителят на групата ще дава обяснения за причините за посочените приоритети и необходимите начини за постигане за целите. Той ще осигурява също така последователността на работата с ядрения форум, който Комисията възнамерява да създаде по успешния модел на съществуващите енергийни форуми.
 
Създаването на групата бе одобрено на заседанието на Европейския съвет през март по предложение на Комисията. Първото заседание на групата на високо равнище трябва да се състои след лятната ваканция.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още