IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Каква е формулата за успешна филмова адаптация?

Адаптациите са предпочитани от Холивуд от дълго време, като традицията датира още от 1903 г.

13:23 | 17.07.07 г.
Автор - снимка
Създател
Каква е формулата за успешна филмова адаптация?

Дали образът е по-силен от словото? Изглежда е така, или поне ако се съди по поредицата много успешни филмови адаптации на популярни книги, пише списание Forbes в класацията си на най-доходните филмови адаптации.

Филмовата версия на Warner Bros. на „Хари Потър и Орденът на феникса“ на Дж. К. Роулинг вече има приходи от 140 млн. долара в САЩ от пускането си на екран в сряда и се нарежда на шесто място в историята по събрани приходи за пет дни, според Box Office Mojo.

Казино Роял“ на Sony Pictures, базиран на първата книга на Ян Флеминг за Джеймс Бонд, има приходи от 594 млн. долара в цял свят от пускането си през ноември. И това дори не е най-големият блокбастър по бестселър на Sony - „Шифърът на Леонардо“ събра 758 млн. долара в световния бокс офис от пускането си през май 2006.

Адаптациите са предпочитани от Холивуд от дълго време, като традицията датира още от 1903 г. Това е така отчасти защото книгите, на които са базирани, вече са намерили своите почитатели. Освен това получаването на правата за филмиране, особено когато става дума за първа книга на даден автор, не е чак толкова скъпо.

Бестселърите обаче не гарантират непременно успех в боксофиса. Причина за това могат да са както слабата продукция и актьорски изпълнения, така и прекалено усложнената фабула.

"Добре е разказът да е силен, филмът да е заснет на живописно място и да има потенциал за ефектна визия", коментира Дейвид Кипън, критик в San Francisco Chronicle, относно качествата на успешната филмова адаптация. Затова фентъзи филмите, научната фантастика и филмите на ужасите са по-успешни от други жанрове заради визуалния си потенциал.

Класацията на Forbes на десетте най-успешни филмови адаптации е базирана на данни на Box Office Mojo и взима предвид само приходите в САЩ. Данните не взимат предвид инфлацията, в противен случай в класацията щяха да влязат класически адаптации като „Отнесени от вихъра“.

От списъка са изключени и адаптациите по комикси.

Поредицата за Хари Потър има общи приходи до момента от 1,26 млрд. долара в САЩ и така се нарежда на първо място (световните приходи възлизат на 3,87 млрд. долара. Следва „Властелинът на пръстените“ с 1,06 млрд. долара приходи в САЩ (2,9 млрд. в цял свят). В челната десетка се нареждат още „Форест Гъмп“, „Хрониките на Нарния“, „Челюсти“, „Война на световете“, „Екзорсистът“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:54 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още