IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Петролът с лека промяна днес след вчерашното си рали

Петролните запаси в САЩ за миналата седмица са се понижили със 700 000 барела, сочи прогнозата на експертите

09:55 | 17.07.07 г.
Петролът с лека промяна днес след вчерашното си рали

Вчера петролните фючърси стигнаха 11-месечен връх поради спекулациите, че високите производствени капацитети на щатските рафинерии ще бъдат причина за спад в запасите на петрол в САЩ.

Консенсусната прогноза на експертите сочи, че докладът за петролните запаси на енергийното министерство на САЩ, който излиза утре, ще покаже, че запасите са се понижили за втора поредна седмица. Прогнозите са също, че рафинериите са увеличили производствените капацитети до най-високата им стойност за последните 7 седмици, в отговор на завишеното потребление на бензин в САЩ през лятото.

Според данните от запитване на Bloomberg петролните запаси в САЩ за миналата седмица са се понижили със 700 000 барела. За седмицата преди 6 юли те бяха 352,6 млн. барела, което все още е с 13 на сто по-високо от средната им стойност за последните 5 години.

Договорите за доставка не петрол през август се търгуваха на 74,04 долара за барел, или с 11 цента по-ниско от вчера, когато договорът се повиши с 22 цента, или с 0,3 на сто, и затвори на 74,15 долара за барел. Преди края на търговията фючърсите стигнаха 74,50 долара за барел, което беше най-високата стойност на едномесечните договори от 11 август 2006 г. насам.

Потреблението на бензин в САЩ традиционно се увеличава през ваканционните месеците между юни и септември, тъй като голям брой американци пътуват с автомобилите си тогава.

Бензиновите фючърси с доставка през август се повишиха днес с 1,69 цента, или с 0,8 на сто, до 2,1431 долара за галон.

Лондонския сорт Брент се понижи вчера и днес. Договорите за доставка през септември се търгуваха днес на 76,13 долара за барел. Вчера августовските фючърси (чиито падеж бе вчера) се понижиха с 0,3 на сто и затвориха при 77,35 долара за барел. Преди това обаче Брентът стигна 78,64 долара за барел, което бе най-високата му стойност от 7 август насам.

Договорите за доставка на петрол, търгувани в Лондон, се оценяват спрямо сорта Брент, който се добива в Северно море. Тези, търгувани в Ню Йорк, се оценяват спрямо тексаския сорт WTI (West Texas Intermediate). От май насам нюйоркските фючърси се повишиха с 16 на сто след новините за нарасналия геополитически риск в Нигерия и повредите в петролопроводите в Северно море.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:08 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още