IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Европейските финансови акции се повишават до момента

Водещи измежду банковите акции до момента са тези на ABN Amro

17:08 | 16.07.07 г.
Европейските финансови акции се повишават до момента

Акциите на компаниите от финансовия сектор в Европа регистрират ръстове до момента. Книжата на компаниите от енергийния сектор обаче се понижават.

Водещи измежду банковите акции до момента са тези на ABN Amro, които се повишиха най-силно за последните три месеца, след като Royal Bank of Scotland Group увеличи компонента пари в брой от 79 до 93 на сто в офертата си за холандската банка на стойност 71,1 млрд. евро.

Акциите на ABN Amro добавиха 3,9 на сто до 37,23 евро за ценна книга, а тези на Barclays се повишават с 1,4 на сто до 734,5 пенса.

Акциите на енергийните компании регистирираха понижения, след като банката UBS AG съобщи, че не очаква особено силен ръст на сектора.

Индексът Dow Jones Stoxx 600, включващ най-големите компании, търгувани на западноевропейските борси, се повиши с по малко от 0,1 на сто до момента и последно се котираше на 399,17 пункта, като 8 от 18-те индустриални групи отчетоха повишения.

Според някои анализатори акциите в Европа продължават да намират подкрепа в очакванията за повече сделки за сливания и придобивания. „Все още има много пари, които да се инвестират“, каза за Bloomberg Мишел Джиованети от фонда Montpensier Finance в Париж.

До момента сделките за придобиване на компании в Европа са на обща стойност 1,46 трилиона долара. За цялата минала година стойността на същите сделки стигна рекордните 1,6 трлн. долара. Така, ако темпото на тези сделки се запази може да очакваме нови рекорди през тази година, смятат експертите.

Само 7 от 18-те европейски пазари се повишиха. Английският бенчмарк FTSE 100 се понижи с 0,3 на сто, френският CAC 40 загуби 0,1 на сто. Немският DAX нарасна с 0,1 на сто.

Индексът за фондовите пазари в еврозоната - Euro Stoxx 50, прибави 0,1 на сто.

Акциите на компаниите от петролния сектор се понижиха най-много измежду 18-те индустриални групи, съставляаващи индекса Dow Jones Stoxx 600.

Sapiem, най-голямата европейска компания за поддръжка на петролни полета, понижи пазарната си капитализация с 3 на сто и акциите на компанията се търгуваха последно на 27,16 евро за ценна книга.

Другата голяма компания за поддръжка на петролни полета – Technip, понижи стойността на акциите си с 2,4 на сто до 61,60 евро за акция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още