IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Националният нефтен съвет на САЩ: Цените на петрола остават високи

Очаква се към 2030 г. световното търсене на нефт на денонощие да достигне 120 млн. барела в сравнение със сегашните 84 млн. барела

16:16 | 16.07.07 г.
Автор - снимка
Създател
Националният нефтен съвет на САЩ: Цените на петрола остават високи

Недостиг на нефт и природен газ ще възникне в света в следващите 25 години. Такъв извод се съдържа в специалния доклад, подготвен от водещи американски енергийни аналитици от Националния нефтен съвет по поръчка на правителството на САЩ.

Излизащият в страните членки на ЕС американски вестник The Wall Street Journal Europe публикува в днешния си брой извадки от доклада. Американските специалисти предсказват значителен ръст на световното търсене на енергоносители в резултат на по-нататъшното ускорено развитие на Китай и Индия, а също увеличение на потреблението на енергия от икономиката на САЩ.

В доклада е направен изводът, че настоящият скок на цените на нефта и енергоресурсите като цяло не е временен феномен. Те предсказват, че високите цени на енергоносителите ще се запазят през следващите десетилетия.

Тъжната истина се състои в това, че след 25 години добивът на нефт и природен газ ще удовлетворя едва 50-60% от тяхното търсене в света“, се казва в доклада. Съгласно разчетите, към 2030 г. световното търсене на петрол на денонощие ще достигне 120 млн. барела в сравнение със сегашните 84 млн. барела.

Както отбелязва изданието, настоящият доклад представлява първото признание от страна на лидерите на нефтената промишленост, че индустрията няма да може да удовлетвори световното търсене на енергоресурси без подкрепата на производителите на алтернативни видове енергия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:33 | 21.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още