IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Исландия е най-щастливото и „зелено“ място в Европа, България е на опашката

Ако всички страни в света консумират със същото темпо като Великобритания днес, ще трябват около три планети като Земята, за да се осигурят нужните ресурси

11:38 | 16.07.07 г.
Исландия е най-щастливото и „зелено“ място в Европа, България е на опашката
Исландия е начело на класация, която измерва консумирането на природни ресурси спрямо постигането на дълъг и щастлив живот в Европа, а България е на 28-мо място от 30 европейски страни. Това сочи индексът „Щастлива планета“ (Happy Planet index – HPI), публикуван днес от анализаторската компания New Economics Foundation (NEF) и цитиран от британския Daily telegraph.

Класацията подрежда страните в Европа и света на базата на сравнение между средната продължителност на живота, степента на удовлетвореност от него и влиянието на човешката дейност върху климата, измерено чрез отделянето на въглероден диоксид.

Исландия е начело на европейската класация благодарение на изобилието от възобновяеми природни ресурси (над 200 вулкана и 600 минерални изворa) и големия брой точки, които събира по двата показателя за щастие – продължителност на живота и удовлетвореност от него.

Като цяло северноевропейските страни като Дания и Швеция са високоефективни що се отнася до леко (като въздействие върху климата), но щастливо съществуване на земята.

„Тези открития задават въпроса каква е функцията на икономиката. Какъв е смисълът да консумираме огромни количества ресурси, без това да повлияе значително върху усещането ни за щастие“, коментира Андрю Симс, директор на NEF.

Индексът „Щастлива планета“ е коренно различен от традиционните икономически анализи, защото се опитва да комбинира обективни и субективни критерии, за да открие връзката между благополучието на населението и материалните дадености на една страна. Той не включва показатели като образование или брутен вътрешен продукт, каквито например има в Индекса на човешкото развитие на ООН.

Великобритания, като останалата част на Европа, се справя все по-зле с "превръщането" на естествени ресурси в щастлив живот, се посочва в изследването. От началото на 60-те години на миналия век на Острова е отчетено скромно подобрение на показателя средна продължителност на живота, докато щастието намалява с около 60%. Същевременно отделянето на въглероден диоксид нараства с над 50 на сто.

Ако всички страни в света консумират със същото темпо като Великобритания днес, ще трябват около три планети като Земята, за да се осигурят нужните ресурси, се отбелязва още в изследването. Същевременно около една трета от британците са заявили в анкета на BBC наскоро, че биха предпочели да живеят през 60-те години на 20-ти век вместо в днешно време.

Сред основните изводи на проучването са още:

- Европа е по-малко ефективна в отделянето на въглероден диоксид спрямо 40 години по-рано относно осигуряването на относително дълъг и щастлив живот на жителите си. Влиянието й върху климата нараства;
- Европа е по-малко екологично ефективна от много други райони на света, сред които Латинска Америка, Карибите, голяма част от Азия, Близкия изток и Северна Африка;
- От 1986 г. насам консумираме повече природни ресурси, отколкото могат да се възстановят;
- Въпреки че в ЕС живеят около 7% от световното население, те генерират 16 на сто от консумирането на природни ресурси;
- Най-щастливи в Европа са жителите на северноевропейски страни като Дания, Швеция, Исландия, както и Швейцария;
- Източноевропейските страни в преход като България, Литва, Латвия и Румъния се характеризират с най-къса продължителност на живота и с най-малка степен на задоволеност от него.

В глобално отношение България е на 145 -то място сред 178 страни, като показателят „удовлетвореност от живота“ отчита 4,3 точки при идеални 8,2; средната продължителност на живота е 72,2 години при идеални 82, въздействие върху околната среда – 2,7 при идеална постижима норма от 1,5. На базата на тези цифри се изчислява индексът „щастлива планета“, който за България е 31,6 точки при идеални за света 83,5.

 Индекс "Щастлива планета"

Топ 5 в Европа
1 Исландия
2 Швеция
3 Норвегия
4 Швейцария
5 Кипър
Последните 5 в Европа
26 Унгария
27 Гърция
28 България
29 Люксембург
30 Естония
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:13 | 05.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още