IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Австралийски регулатор ще съди Google заради спонсорирани линкове

Това е първият случай, в който регулаторен орган търси по юридически път разяснения от Google от търговска гледна точка

18:23 | 12.07.07 г.
Австралийски регулатор ще съди Google заради спонсорирани линкове
Австралийският регулаторен орган за защита на конкуренцията и потребителите (ACCC) започва съдебно дело срещу интернет компанията Google за подвеждане на потребителите чрез неправилно идентифициране на спонсорираните линкове на търсачката, съобщи АФП.

Комисията посочва конкретен случай от 2005 г., когато търсачката на Google е показвала като резултати от търсене две фирми търговци на автомобили от град Нюкасъл в Ню Саут Уелс като спонсорирани линкове, за които компаниите са си платили. Линковете обаче водели към уебсайта на конкурент на фирмите – списание за обяви "Trading Post", което също продава автомобили.

ACCC твърди още, че Google показва резултатите от търсене по начин, при който не може да се направи ясна разлика между платени реклами и „естествени“ резултати.

В страницата с резултати спонсорираните линкове се показват в жълт панел най-отгоре или в тясна колона в дясната част на страницата. И двете зони са обозначени като „спонсорирани връзки“.

ACCC обаче смята, че Google е „проявил и продължава да проявява подвеждащо и измамно поведение“ заради това, че не успява да разграничи спонсорираните линкове от "естествените" резултати при търсене.

В изявлението си комисията търси декларации от Федералния съд, че Google и Trading Post са нарушили търговските закони, както и съдебно предписание Google да спре да публикува реклами, които не се разграничават от резултатите от търсенето.

Въпреки че щатската антитръст организация и Федералната комисия за търговия са разглеждали подобни случаи, ACCC е първият регулаторен орган, който търси по юридически път разяснения от Google от търговска гледна точка.

Комисията посочва като ответници в делото Google Inc, Google Ireland Limited и Google Australia Pty Ltd, както и списанието Trading Post.

От Google Australia са заявили, че ще се оспорват действието. "Google Australia вярва, че тези искания са неоснователни и ще се защитим от тях“, е казал говорителят на компанията Роб Шилкин. Според него „това е ход срещу всички търсачки и австралийския бизнес, който ги ползва, за да стигне до клиенти от целия свят“.

Регулаторът е трябвало първо да се консултира с представители на сектора, преди да предприеме действия срещу Google, смята главният изпълнителен директор на австралийската асоциация на интернет индустрията Питър Коронеос. „За съжаление ACCC е решила да предприеме спорна стратегия срещу един пазарен участник, вместо да се консултира с всички нас по теми, които влияят на цялата индустрия“, коментира той.

Според комисията това дело няма прецедент, а различни източници твърдят, че то може да окаже сериозни последствия върху индустрията. Случаят ще бъде първоначално изслушан от Федералния съд на 21 август.

Срещу Google има заведено дело от медийният гигант Viacom Inc. за публикувани на YouTube материали на Viacom, а през май Федералната комисия по търговията в САЩ започна антитръстово разследване срещу компанията Google относно офертата за закупуване на специализираната в интернет рекламата компания DoubleClick Inc.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:37 | 21.08.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още