IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Rio Tinto купува Alcan за 38 млрд. долара

Анализаторите са на различни мнения по въпроса дали ще има контраоферта на тази на Rio Tinto

17:14 | 12.07.07 г.
Автор - снимка
Създател
Rio Tinto купува Alcan за 38 млрд. долара

Минната компания Rio Tinto се е споразумяла да закупи канадската Alcan Inc. за 38,1 млрд. долара, като по този начин ще бъде създаден най-големият световен производител на алуминий, съобщи Ройтерс.

Rio – втората по големина минна компания с света, ще плати по 101 долара за акция в брой, което е с 13 на сто над цената на затваряне на книжата на Alcan на борсата в Ню Йорк вчера и 33 на сто над конкурентната оферта от 28,8 млрд. долара в брой и акции от страна на щатската група Alcoa Inc.

Сделката ще позволи на Rio да диверсифицира дейността си, която е съсредоточена главно в добива на желязо и мед, както и да укрепи позициите си на бързорастящия пазар на алуминий.

Цените на металите растат и големите компании в минната индустрия търсят сделки по сливане или придобиване, за да се преборят с конкуренцията от развиващите се пазари.

Анализаторите са на различни мнения по въпроса дали ще има контраоферта на тази на Rio Tinto.

Според започнати източници BHP Billiton – най-голямата минна компания в света, и бразилската Companhia Vale do Rio Doce (CVRD) също са направили оферти за Alcan и са били готови да предложат плащане изцяло в брой, но офертата на Rio е била най-добрата.

"Повишението спрямо офертата на Alcoa е голямо", коментира анализаторът Том Гидли-Китчин. "То поставя стратегията на Alcoa под въпрос и прави компанията уязвима на евентуална оферта на BHP Billiton“.

Акциите на Rio Tinto се понижиха днес с 1,4 на сто до 3 937 пенса за брой в Лондон, а тези на Alcan към момента се повишават с 9,29 на сто до 97,92 долара на NYSE.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още