IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцката Piraeus Bank ще увеличи капитала си с 67,5 млн. нови акции

Очаква се постъпленията от увеличението да бъдат на стойност около 1,35 млрд. евро

11:20 | 11.07.07 г.
Автор - снимка
Създател
Гръцката Piraeus Bank ще увеличи капитала си с 67,5 млн. нови акции
Гръцката Piraeus bank ще увеличи капитала си с 67,5 млн. нови акции, съобщават от финансовата институция.

Предвижда се емитиране на 67 548 758 акции с емисионна стойност от 20 евро. Очаква се постъпленията от увеличението да бъдат около 1,35 млрд. евро. Към момента акционерният капитал на институцията възлиза на 1,29 млрд. евро, разпределен в 270 195 031 акции, всяка с номинал от 4,77 евро. Новите акции ще бъдат с право на глас и ще могат да получат дивидент за 2007 година.

Право да запишат от новите акции ще имат всички сегашни акционери в съотношение една нова акция за всеки четири притежавани досега. При наличие на незаписани акции, желаещите акционери ще могат да запишат допълнително до четири пъти първоначалната си квота при същата емисионна цена.

Goldman Sachs International и Morgan Stanley ще бъдат глобални координатори на емисията, като са поели ангажимент да запишат всички акции, които са останали след предлагането. Приходите от предложеното увеличение на капитала ще бъдат използвани за подобряване на капиталовата адекватност на групата и ще подобрят финансовата стабилност с оглед бъдещия растеж и възможните сливания и придобивания.

За да подкрепи ръста на кредитирането, банката планира да ускори обявената по-рано програма за откриване на нови клонове и допълнително ще инвестира 175 млн. евро в Украйна и 75 млн. евро за развитие на банковите си операции в Кипър. Приблизително 900 млн. евро от увеличението на капитала ще бъдат използвани за подкрепа на ръста на кредитите през 2008 година.

За първите шест месеца на 2007 година кретидният портфейл на банката нараства с рекордните 22% до близо 25 млрд. евро.

Финансовата група Piraeus е основана през 1916 г. и към момента притежава активи на обща стойност 31 милиарда евро и клонова мрежа от 536 клона (301 в Гърция и 235 в други държави). В България компанията е собственик на Банка Пиреос България, която разполага с мрежа от 71 клона и притежава активи от над 1 млрд. евро.


Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:45 | 21.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още