IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Азиатските пазари се понижиха за първи път от три дни насам

Причината за спада бяха спекулациите, че пазарът на домове в САЩ ще бъде причина за намаляване на продажбите на много азиатски компании

10:56 | 11.07.07 г.
Азиатските пазари се понижиха за първи път от три дни насам

Азиатските пазари се понижиха за първи път за последните три борсови сесии. Причината за спада бяха спекулациите, че пазарът на домове в САЩ ще бъде причина за намаляване на продажбите на много азиатски компании.

Сред понижилите се компании бяха Toyota Motor Corp. и Hon Hai Precision Industry Co.

В момента сме свидетели на търсене "убежище“, коментира пред Bloomberg Пол Джоузеф Гарсия от ING Asset Management в Манила. „Имайки предвид печалбите на акциите в последно време и нарастващите притеснения около щатския пазар на имотите, инвеститорите започнаха да прибират печалбите и да превключват на по-безрискови стратегии като инвестиции в облигации“, каза още експертът.

Индексът Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific, бенчмарк за пазарите в Азия, Австралия и Нова Зеландия, се понижи с 0,7 на сто до 157,57 пункта след двудневен кумулативен ръст от 1,5 на сто. 9 от 10-те индустриални групи, съставляващи индекса, се понижиха.

Японският Nikkei 225 загуби 1,1 на сто и се понижи до 18 049 пункта. Това бе най-големият еднодневен спад на индекса от 27 юни насам. Вчера индексът също се понижи, след като скокът на йената засегна негативно японските износители.

Хонконгският Hang Seng отстъпи с 0,64 на сто (146,95 пункта) до 22 738 пункта. Австралийските и новозеландските пазари също отчетоха понижения.

Само пазарите в Китай и Шри Ланка отчетоха повишения днес. Китайският бенчмарк CSI 300 се повиши с 0,2 на сто (7,56 пункта) до 3 783 пункта.

Акциите на BHP Billiton, най-голямата минна компания в света, се понижиха най-силно от две седмици насам след спада на цените на металите на международните борси.

Облигациите в Япония, Австралия, Южна Корея и Индия се повишиха, тъй като инвеститорите продаваха акции и купуваха по-безрисковите облигации поради спекулациите, че проблемите в щатския пазар на имоти ще „прелеят“ в останалите сектори на икономиката и това ще повлече световните борси със себе си. 10-годишните държавни ценни книжа на Япония се повишиха най-много от септември миналата година насам.

Американската строителна компания D.R.Horton предрече спад в поръчките за строеж на домове, което ще доведе до загуба за компанията за третото тримесечие.

Акциите на Toyota се понижиха с 1,7 на сто и приключиха търговията на 7 660 йени за акция. Hon Hai загуби 1,8 на сто от пазарната си капитализация и последно акциите се търгуваха на 293,50 нови тайвански долара. И двете компании реализират голяма част от продажбите си в чужбина.

Йената се повиши с 1,4 на сто спрямо щатския долар вчера.

Акциите на BHP Billiton паднаха с 1,7 на сто до 37,8 австралийски долара, след като средната стойност на 6-те най-търгувани метала на Лондонската борса се понижи вчера с 1,3 на сто – най-големият спад на индекса от 26 юни насам. Медните фючърси се понижиха с 1 на сто, цинкът падна също с 1 на сто, а никелът загуби цели 5,1 на сто от стойността си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:52 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още