IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Защо хакерите дават пари за благотворителност?

Киберизмамниците определено не страдат от угризения на съвестта, смятат от производителя на защитен софтуер Symantec

17:27 | 10.07.07 г.
Автор - снимка
Създател
Защо хакерите дават пари за благотворителност?
Производителят на софтуер за защита Symantec е засякъл транзакции на малки суми, направени от номера на откраднати кредитни карти, към някои неочаквани дестинации – благотворителни организации, пише списание Forbes.

Киберизмамниците обаче не страдат от угризения на съвестта, смята Зулфикар Рамзан от Symantec. Според него прехвърлените суми, които са на стойност едва 5 или 10 долара, се използват за проверка дали открадната информация за даден акаунт все още е валидна и може да се използва.

Рамзан пояснява, че крадците на лични данни често проверяват информацията за кредитните карти, като прехвърлят малки суми. Затова банките проучват данните за транзакциите, като търсят необичайни получатели в случаите, които изглеждат като пробни транзакции. "Дори транзакция на 5 долара може да предизвика недоверие, ако е предназначена за някой, с когото притежателят на данните никога не е имал работа преди", коментира Рамзан и пояснява, че малки дарения за благотворителни организации изглеждат по-малко съмнителни, макар и дарителят никога да не е правил такива по-рано.

Оказва се обаче, че чрез такива пробни транзакции към благотворителни организации, дори и да се правят от малък брой карти, даренията могат да достигнат значителна сума. Федералната комисия по търговията е регистрирала през 2006 г. 670 хил. случая, в които е съобщено за кражба на лични данни и измама.

Разбиването на системите на компании пък „доставя“ информация за кредитни карти на милиони клиенти на черния пазар. В началото на годината например бяха откраднати данни на над 45 млн. клиенти на дискаунт магазините от веригите TJ Maxx. Миналата седмица стана ясно, че бивш служител на Certegy, клон на Fidelity National Information Services, е откраднал и продал данни за клиенти, разкривайки 2,3 млн. акаунта.

При условие че от Symantec смятат, че пробните транзакции към благотворителни организации ще се увеличават, тази тактика може да означава, че значителни суми ще бъдат прехвърляни за благотворителност, дори и даренията да са на стойност едва 5 и 10 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:24 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още