IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Двете най-големи борси за фючърси в САЩ се сливат в сделка за $12 млрд.

Новата компания CME Group ще бъде най-голямата световна борса за деривативни инструменти

11:05 | 10.07.07 г.
Автор - снимка
Създател
Двете най-големи борси за фючърси в САЩ се сливат в сделка за $12 млрд.

Акционерите на Chicago Mercantile Exchange Holdings Inc и Chicago Board of Trade (CBOT) Holdings гласуваха за сливането на двете борси – най-големите за търговия с фючърси в САЩ, за 11,9 млрд. долара, съобщи Ройтерс.

Новата компания CME Group ще бъде най-голямата борса в света за деривативни инструменти и ще контролира над 85 на сто от обема на търгуваните фючърси и опции върху фючърси в САЩ.

Сделката е била одобрена лесно, а конкурентна оферта на новосъздадената Intercontinental Exchange Inc е била отхвърлена, след като в петък от CME за подобрили предложението си за трети път от първоначалното му обявяване в средата на октомври.

Акционерите на CBOT Holdings ще получат 0,375 акции на CME Holdings за всяка акция на CBOT. Предишната оферта беше за 0,35 акции, а първоначалната – за 0,3006.

CME и CBOT, които в продължение на десетилетия са били непримирими конкуренти, сега ще започнат да реализират планираните съкращения на разходите, които мнозина смятат просто за евфемизъм за огромни съкращения на работна ръка.

Електронният "дом" за търговия на дериватите на CBOT ще бъде Globex – платформата на CME. Всички продукти на CBOT ще бъдат достъпни на Globex до края на март 2008 г., преструктурирането на търговията на пода на борсите ще приключи до края на юни, е заявил президентът на CBOT Бърнард Дан.

Акциите на CME приключиха търговията на NYSE на ниво от 570,58 долара след спад от 0,7 на сто, а тези на CBOT се понижиха с 0,5 до 222,82 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:18 | 21.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още