IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Азиатските пазари паднаха от достигнатите вчера рекордни стойности

Индексът Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific се понижи с 0,2 на сто тази сутрин

10:33 | 10.07.07 г.
Азиатските пазари паднаха от достигнатите вчера рекордни стойности

Азиатските пазари се понижиха днес, след като вчера стигнаха рекордни нива. Водещи понижението на пазарите на най-големия континент бяха акциите на износителите, чиято стойност се понижи поради поскъпването йената и австралийския долар.

Ще продължаваме да чуваме повече за поскъпването на валутата“, коментира пред Bloomberg Атул Леле от White Funds Management в Сидни.

Индексът Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific, бенчмарк за пазарите в Азия, Австралия и Нова Зеландия, се понижи с 0,2 на сто тази сутрин до 157,64 пункта. Компаниите производители на автомобили, участващи в индекса, регистрираха най-големи понижения.

Японският индекс Nikkei 225 се понижи с 0,1 на сто, отстъпвайки от 7-годишния връх, който достигна в понеделник. Широкият индекс Topix се понижи с 0,2 на сто.

Австралийският бенчмарк S&P/ASX 200 падна с 0,61 на сто (39,10 пункта) и затвори днешната търговска сесия на нива от 6 361 пункта.

Книжата на Toyota, които реализираха повече от две трети от продажбите си миналата година извън Япония, се понижиха с 0,5 на сто и последно се търгуваха на 7 790 йени за акция. Canon Inc., най-големият производител на дигитални камери в света, понижи пазарната си стойност днес с 1 на сто и последно акциите се търгуваха за 7 120 йени. 31 на сто от продажбите на Canon бяха реализирани в Северна Америка.

Високата йена прави японските продукти по-скъпи в чужбина и това засяга негативно приходите на компаниите, които са силно ориентирани около износа.

Паузата в отслабването на йената бе причина за продаването на компаниите износителки днес“, каза за Bloomberg Сойчиро Монджи от Daiwa SB Investments Ltd. в Токио. „Не е разумно да се купуват техни акции, тъй като перспективите на компаниите износителки не са толкова добри“, смята още експертът.

Вчера йената се повиши спрямо еврото от 168,50 до 167,81 йени за евро към момента. Спрямо долара йената също отчете ръст. Последно щатската валута се разменяше за 123,24 йени, като вчера тя бе 123,70.

Пазарите в Китай също регистрираха понижения днес. Индексът CSI 300 загуби 1,21 на сто (46 пункта) и затвори днешната търговска сесия при нива от 3 775 пункта.

Пазарите в Хонконг обаче регистрираха ръст. Бенчмаркът Hang Seng се повиши с 0,18 на сто (41,67 пункта) до 22 859,10 пункта.

Пазарите в Южна Корея, Тайланд, Сингапур и Индия също регистрираха повишения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:21 | 21.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още