IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

BP инвестира 64 млн. долара в нов източник на биогориво

Предимствата на ятрофата са, че расте навсякъде и не се нуждае от много вода

12:02 | 09.07.07 г.
Автор - снимка
Създател
BP инвестира 64 млн. долара в нов източник на биогориво
Растението ятрофа е познато в Америка, Африка и Азия от столетия – използва се за направа на сапун, свещи или като лекарство и е силно токсично. Дивата ятрофа обаче, разпространена в света от Централна Америка през 16 век, сега се разглежда като едно от решенията на нуждата от нови източници на енергия, пише ВВС.

Енергийният гигант BP наскоро обяви, че инвестира близо 32 млн. паунда (64,36 млн. долара) в джойнт венчър за разработване на ятрофа заедно с британската компания за биогорива D1 Oils. Двете групи планират за засадят около един млн. хка за четири години и ще работят заедно върху отглеждането на растението, добиването на маслото, транспорта и логистиката. Производството на масло от ятрофа за рафиниране в биодизел се очаква да започне през 2008 г.

Индия е начело, що се отнася до отглеждане на растението в промишлен мащаб. Маслото, което се получава след изсушаване и смачкване на семената на ятрофата, може да бъде използвано от почти всеки дизелов двигател, без модификации.

Освен по-малката вреда за околната среда, разработването на биогорива може да помогне на развиващи се страни като Индия, където миналата година са били продадени над един милион нови коли, да бъдат по-независими по отношение на доставките на петрол и газ.

Индия инвестира годишно над 300 млн. долара в изследвания за биогорива – повече от много развити страни, а ятрофата е само едно от растенията, които могат да се използват за тази цел.

Предимството на ятрофата обаче е, че може да расте навсякъде, дори на най-бедната почва, нуждае се от много малко вода и дава семена в продължение на повече от половин век.

Все пак дори и най-запалените поддръжници на ятрофата признават, че остава много работа по определянето на най-подходящите за отглеждане разновидности на растението при определени климатични условия.

Според най-оптимистичните преценки обаче един ден половината от пустеещите в момента земи в Индия (63 млн. хка) ще бъдат подходящи за растението. В страната вече има 11 млн. хка, отделени за отглеждане на ятрофа.

Критиците обаче се опасяват, че ятрофата може да замени сред фермерите по-необходимите хранителни растения.

Индийското правителство не е на това мнение и планира да съкрати употребата на конвенционално дизелово гориво през следващите шест години чрез смесването му с 13 млн. тона биодизел.

Отглеждането на ятрофа може да помогне да превръщането на Индия във водещ производител на биогориво, ако фермерите в страната отглеждат достатъчно растения за вътрешния и за външния пазар.

Защитниците на ятрофата не се съмняват в потенциала му.

Европейският съюз например иска 5% от всички продадени горива да бъдат биогорива до края на това десетилетие. Според председателя на D1 Oils лорд Оксбъроу ятрофата ще бъда част от това. По думите му до две години ятрофата ще можем да използваме ятрофата като биогориво.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още