IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

UBS изненадващо замени изпълнителния си директор

Внезапната смяна, която влиза в сила незабавно, идва след растящ брой призиви от критици на UBS да бъдат засилени резултатите

11:56 | 06.07.07 г.
Автор - снимка
Създател
UBS изненадващо замени изпълнителния си директор

UBS AG – най-голямата банка в Швейцария, е сменила изненадващо главния изпълнителен директор Петер Вуфли с неговия заместник Марсел Роне, съобщи Ройтерс. Вуфли ще напусне групата.

Внезапната смяна, която влиза в сила незабавно, идва след растящ брой призиви от критици на UBS да бъдат засилени резултатите на финансовата институция.

49-годишният Вуфли стана председател на борда на изпълнителните директори на UBS през 2001 г., а поста главен изпълнителен директор заема през 2003 г. Роне е негов заместник от януари 2006.

Изненадващото напускане на Вуфли създаде спекулации, че банката се подготвя за стратегическа промяна, но от UBS отрекоха слуховете с твърдението, че в ръководството няма несъгласия относно стратегията.

Освен това през последните месеци нараснаха спекулациите, че UBS може да се раздели на две подразделения – за инвестиционно банкиране и за управление на капитали, след като банката отчете две последователни тримесечия с разочароващи резултати. Говорителят на финансовата институция Кристоф Майер обаче заяви, че банката ще комбинира двете дейности в единна организация.

Под ръководството на Вуфли банката привлече инвестиции от най-богатите хора в света и осъществи серия от придобивания, което я нареди на 5-то място в света по пазарна капитализация.

От своя страна, Роне, който отговаря за „перлата в короната“ на UBS – подразделението за частно банкиране, е допринесъл за разширяването на дейността в страни като Германия, Великобритания, Франция, Италия и Испания. Частното банкиране представлява над 40 на сто от приходите на групата.

UBS, създадена през 1998 г. от сливането на Union Bank of Switzerland и Swiss Bank, управлява над 3,1 трлн. швейцарски франка чрез звената си за управление на активи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:28 | 21.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още