IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Имигрантите в САЩ с ключова роля при създаването на технологични компании

Имигрантите от Индия, Великобритания, Китай, Тайван, Япония и Германия са по-добре образовани от родените в САЩ граждани

15:24 | 05.07.07 г.
Автор - снимка
Създател
Имигрантите в САЩ с ключова роля при създаването на технологични компании

Изследване сред 28 хил. компании в САЩ показва, че имигрантите са били ключови фигури при основаването на над една четвърт от всички инженерни и технологични фирми, създадени в страната между 1995 и 2005 г., пише списание Forbes.

Проучването, ръководено от Вивек Вадва от Duke University, е продължение на изследване, публикувано по-рано тази година от Вадва и екипа му, според което годишните продажби на тези компании, основани от имигранти, възлизат на 52 млрд. долара, а общият брой на служителите им е около 450 хил. души.

По време на втората фаза на проучването са проведени разговори с над 28 хил. новостартирали компании, интервюта със 144 имигранти, основали фирми, и изследвания на 1 572 компании в 11 водещи технологични центъра в страната.

Според анализа 96% от имигрантите, основали компания, имат висше образование или следуниверситетски степени. Около три четвърти са завършили най-високата си степен в областта на науката, технологията, инженерството и математиката, а извън тази сфера най-голяма е концентрацията в бизнеса, счетоводството и финансите.

По думите на Вадва проектът подчертава факта, че значителна част от имигрантите в САЩ са високообразовани, стимулират технологичния напредък и иновациите и създават работни места. Анализът цитира статистически данни от проучване на населението, според които имигрантите от Индия, Великобритания, Китай, Тайван, Япония и Германия са по-добре образовани от родените в САЩ граждани на страната.

Резултатите от изследването са особено важни за имигрантите от Индия, смята Вадва. "Индийците са сред най-добре образованите от всички групи имигранти", коментира той, като добавя, че индийци са основали повече инженерни и технологични компании в САЩ за периода 1995-2005 от взетите заедно групи на имигрантите от Великобритания, Китай, Тайван и Япония. Основаните за това десетилетие компании от индийци представляват 26% от общия брой, с около 117 хил. работни места и 14 млрд. долара приходи за 2005 г.

Тази тенденция обаче може да бъде спряна или обърната от един все по-разрастващ се феномен – голям брой квалифицирани индийски имигранти се връщат в страната си. Много от тях поемат към Индия заради периода от 6 до 10 години, нужен за уреждане на постоянния им статут на имигранти.

Това важи и за имигранти от Китай, Русия и Европа, добавя Вадва. „Изтичането“ на талантливи имигранти може да бъде ограничено, като бъде премахната изцяло визата H1-B (временна, не за имигранти), предлага Вадва. „Вместо това трябва да увеличим броя зелени карти, които се издават на квалифицирани имигранти и да позволим на тези квалифицирани имигранти да пристигат с постоянни визи“, добавя той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:35 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още