IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Петролът се търгува близо до 10-месечен връх заради геополитечски рискове

Прогнозите за петролните запаси през миналата седмица пък са за понижение с 200 000 барела

11:39 | 05.07.07 г.
Петролът се търгува близо до 10-месечен връх заради геополитечски рискове

Петролните фючърси продължават да се търгуват високо и цената им днес бе малко под 10-месечния си връх. Причината за високите цени на черното злато бе геополитическият риск, свързан с възможността за нови атаки в Нигерия и повреди на щатските рафинерии, което може да застраши доставките на бензин.

От Royal Dutch Shell Plc съобщиха, че петима петролни работници са отвлечени от петролна платформа в Нигерия. Партизанските групи в африканската страна прекратиха едноседмичното примирие с правителството.

В САЩ пък се очаква днес данните да покажат, че бензиновите запаси са се задържали под средната им стойност за последните 5 години, според консенсусните прогнози за състоянието на запасите в страната.

Бензиновата ситуация в САЩ е най-важният фактор определящ цените на петрола.“, каза пред Bloomberg Стиви Роулс от CFC Seymour Ltd. в Хонконг. „Тероризмът в Нигерия вече просто е част от играта.“, смята още експертът.

Фючърсите за доставка на суров петрол през август се търгуваха последно на 71,34 долара за барел, или със 7 цента по-ниско от стойността им на 3 юли. Вчера цената на петрола стигна 71,50 долара за барел, което бе най-високата стойност на едномесечните договори от 28 август 2006 г. насам.

Фючръсите с доставка през август на петролния сорт Брент, търгуван на лондонската стокова борса, се разменяха последно за 73 долара за барел. Това е с 5 цента по-ниско от вчерашната стойност на договра от 73,05. Последно фючърсите се търгуваха толкова високо на 22 август миналата година.

Цените на черното злато намериха подкрепа от спекуалциите, че ситуацията в Нигерия може да застраши доставките на петрол от страната. От началото на годината повече от 200 чужденци работещи в страната – най-голям петролен износител в Африка бяха отвлечени. Производственият капацитет на страната бе намален с 25 на сто заради въорежени атаки срещу петролни съоръжения.

Ситуацията със състоянието на бензиновите запаси също помогна на петрола. Според консенсусните прогнози, данните на енергийното министерство на САЩ ще покажат, че бензиновите запаси в страната са се повишили само с 500 000 барела, което продължава да ги задържа с 4,4 на сто под средната им стойност за последните 5 години.

Прогнозите за петролните запаси през миналата седмица пък са за понижение с 200 000 барела, тъй като рафинериите увеличиха производителността си през последната седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:58 | 21.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още