IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Азиатските пазари с шестдневно рали

Лидери на азиатските и тихоокеанските пазари бяха Samsung Electronics Co. и BHP Billiton Ltd

10:45 | 05.07.07 г.
Азиатските пазари с шестдневно рали

Азиатските пазари се повишиха и днес, като това бе шестото им поредно повишение. Местните бенчмаркове стигнаха рекордни стойности, след като цените на компютърните чипове и металите се повишиха до високи стойности.

Лидери на азиатските и тихоокеанските пазари бяха Samsung Electronics Co. и BHP Billiton Ltd.

Акциите в Китай се понижиха до едномесечно дъно, след като спекулации, че плануваното IPO на Petroleum & Chemical Corp. ще стане причина за отлив на капитали от съществуващите компании, търгувани на шанхайската борса.

Глобалният ръст продължава да бъде силен“, коментира за Bloomberg Шон Фентън от Jenkins Investment Management в Сидни. „Ние очакваме това да помогне на компаниите от суровинния сектор и през следващите години“, каза още експертът.

Индексът Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific се повиши с 0,3 на сто до 156,39 пункта. Японският индекс Nikkei 225 се повиши с 0,3 на сто (52,76 пункта) до 18 221 пункта. Хонконгският Hang Seng скочи с 0,4 на сто (89,34 пункта) до 22 307,89 пункта.

Акциите на Samsung Electronics се повишиха с 2,1 на сто до 590 000 вона. Hynix Semiconductor Inc., вторият по големина производител на компютърна памет в света, повиши пазарната си капитализация с 3,2 на сто и акциите на компаниията се търгуваха последно на 36 000 вона.

Акциите на BHP Billiton, най-голямата минна компания в света, се повишиха с 1,7 на сто до 37 австралийски долара за акция. Книжата на Rio Tinto Group,  третата по големина минна компания в света, скочиха с 1,8 на сто до 102,18 австралийски долара за акция.

Причина за повишението на акциите на компаниите от суровинния сектор бе скокът в цените на металите вчера на лондонската борса за метали. Усреднената стойност на 6-те най-търгувани фючърси на метали в Лондон се повиши с 1,3 на сто. Оловото скочи с 4,2 на сто, а медните фючърси се повишиха с 1,3 на сто.

Индексът на борсата в Сидни - S&P/ASX 200, прибави 1,01 на сто (63 пункта) и затвори борсовата сесия при ниво от 6 362 пункта.

Пазарите в Китай обаче отчетоха понижение. Шанхайският бенчмарк CSI 300 падна с 5,31 на сто (198,80 пункта) до 3 544,78 пункта, което бе най-ниската му стойност за последните 30 дни.

Напоследък нови акции увеличиха предлагането на активи на китайската фондова борса и това доведе до понижение на старите акции“, коментира пред Bloomberg Ма Джун от E Fund Management Co.

Според анализаторите възможността за бъдеща интервенция на пазара от страна на правителството остава.

Пазарите в Индия, Тайланд и Малайзия също регистрираха понижения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още